Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«Βατερλώ της Βρετανίας ένα πιθανό Brexit»

Προειδοποίηση από τη Le Monde σε κύριο άρθρο που για πρώτη φορά είναι γραμμένο στα Αγγλικά

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σηματοδοτούσε μια ήττα για το Λονδίνο συγκρίσιμη με εκείνην του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη μάχη του Βατερλώ, προειδοποίησε σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε ένα κύριο άρθρο της γραμμένο, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην αγγλική γλώσσα.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Γαλλία και η Βρετανία, που σήμερα γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την ήττα του Γάλλου αυτοκράτορα από τις ευρωπαϊκές συμμαχικές δυνάμεις το 1815, ξεχνούν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της μάχης αυτής: τα 200 χρόνια της αγγλογαλλικής ειρήνης που ακολούθησαν.

«Ποτέ ξανά δεν βρεθήκαμε σε πόλεμο μεταξύ μας, παρά μόνο στα γήπεδα του ράγκμπι» τονίζει η Le Monde στο άρθρο της.
«Η χώρα που στρίμωξε τον Ναπολέοντα δεν μπορεί να υποκύψει στον Νάιτζελ Φάρατζ. Σήμερα, λέμε με σεβασμό στους φίλους μας στην απέναντι πλευρά της Μάγχης: προσέξτε, το Brexit θα μπορούσε να είναι το δικό σας Βατερλώ»!
Υπό την πίεση του Φάρατζ, του ηγέτη του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), αλλά και των ευρωσκεπτικιστών του δικού του Συντηρητικού Κόμματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησε να προκηρύξει δημοψήφισμα, μέχρι το 2017, για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, αφού διαπραγματευτεί προηγουμένως ορισμένους από τους όρους της συμμετοχής της χώρας του στην ΕΕ.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι στέλνει το μήνυμά της στα αγγλικά ώστε να είναι βέβαιη ότι θα γίνει αντιληπτό στην απέναντι πλευρά της Μάγχης.
 
 
ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου