Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι - 4 βρέφη και 11 παιδιά μεταξύ 34 νεκρών μεταναστών

Σοκ προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται από το Φαρμακονήσι, σχετικά με τη νέα τραγωδία που εκτυλίσεται εκεί από τα ξημερώματα της Κυριακής (13/9). Αθώα παιδιά και πάλι μεταξύ των θυμάτων. Φόβοι για αγνοούμενους καθώς δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στη βάρκα που αναποδογύρισε.
Δεν έχει τέλος η τραγωδία των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος, ρισκάροντας τη ζωή τους μέσα σε μια βάρκα.

Η νέα αυτή τραγωδία «γράφεται» από τα ξημερώματα της Κυριακής (13/9) στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν ανατράπηκε βάρκα στην οποία επέβαιναν -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- περίπου 100 άτομα.
Οι άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά στη θάλασσα και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που φτάνουν από την περιοχή, 34 από αυτούς -μεταξύ τους, 4 βρέφη και 11 μικρά παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια)- δεν άντεξαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή, πριν φτάσει βοήθεια.
Μεταξύ των υπολοίπων θυμάτων οι σοροί των οποίων έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνονται 10 γυναίκες και 9 άντρες.
Μέχρι το μεσημέρι οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Πριν από λίγο ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.
Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.
Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112, στο οποίο αναφερόταν ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών βρίσκεται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και ξεκίνησε πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν και να φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ), αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.
Στην περιοχή, πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν πάνω στο ξύλινο σκάφος.
Με εντολή, τέλος, του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Ζώη, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μεταβαίνουν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.
Παράλληλα, άκαρπες παραμένουν έως το πρωί της Κυριακής (13/9) οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου