Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Κύπρος:Παραδίδεται αύριο η λίστα Λαγκάρντ στον Πρόεδρο της Βουλής (Επιστολές) - Διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα του εγγράφου

Λευκωσία: Παραδίδεται αύριο στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής αντίγραφο του μητρώου που σχετίζεται με τη λίστα Λαγκάρντ, όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση.

Ανταποκρινόμενη στο γραπτό αίτημα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων η κυβέρνηση παραδίδει τη λίστα. Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κοινή επιδίωξη είναι η πρόσθετη διασφάλιση και η ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλοίωση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στο σχετικό μητρώο.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έχει αναλάβει την υποχρέωση για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή φύλαξη και τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των σχετικών πληροφοριών»

Ο Γ. Ομήρου είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητεί όπως κατατεθεί στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής η λίστα Λαγκάρντ για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές με απώτερο στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Στην επιστολή του διαβεβαιώνει ότι το εν λόγω έγγραφο θα φυλαχθεί στο γραφείου του Προέδρου της Βουλής και θα ληφθεί κάθε μέτρο, ώστε να τύχει σεβασμού η εμπιστευτικότητα του περιεχομένου του και των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Η επιστολή που διαβιβάστηκε στον πρόεδρο Αναστασιάδης απευθύνεται και προς τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη από τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών, Γιώργο Γεωργίου και Νίκο Νικολαϊδη αντίστοιχα εκ μέρους των δύο Επιτροπών.

Στην επιστολή του ο κ. Ομήρου ζητεί όπως το αίτημα των δύο Επιτροπών διαβιβαστεί στον αρμόδιο υπουργό με την παράκληση όπως κατατεθεί στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής για σκοπούς άσκησης του δέοντος κοινοβουλευτικού ελέγχου.

"Χωρίς πρόθεση αμφισβήτησης της ορθής και νομότυπης εξέτασης και αξιοποίησης του εγγράφου, η κατάθεσή του στο Γραφείου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αποτελέσει πρόσθετη διασφάλιση και θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του λαού ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωσή του, όπως συνέβη σε άλλες χώρες", αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ομήρου.

Καταλήγοντας ο κ. Ομήρου διαβεβαιώνει ότι το εν λόγω έγγραφο θα φυλαχθεί στο Γραφείο του και θα ληφθεί κάθε μέτρο ώστε να τύχει σεβασμού η εμπιστευτικότητά του περιεχομένου του και των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Εξάλλου, στην επιστολή των Προέδρων των δυο επιτροπών προς τον Υπουργό Οικονομικών, αντίγραφο της οποίας επίσης κατέχει το philenews, γίνεται αναφορά στην κοινή συνεδρία των δυο Eπιτροπών στις 15 Σεπτεμβρίου και διαβιβάζεται στον κ. Γεωργιάδη η ομόφωνη απόφαση των Eπιτροπών όπως το ταχύτερο δυνατόν καταθέσει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής πιστό αυτούσιο αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ στην παρούσα κατάστασή της, η οποία εξασφαλίστηκε πρόσφατα από τις φορολογικές Αρχές της Γαλλίας.

Σημειώνεται πως η κατάθεση ενώπιον του Προέδρου της Βουλής των υπό αναφορά στοιχείων, κρίνεται αναγκαία για σκοπούς άσκησης του δέοντος κοινοβουλευτικού ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές με απώτερο στόχο της διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμη αναφέρεται πως το περιεχόμενο του εγγράφου θα τύχει της δέουσας προσοχής και θα διαφυλαχθεί η εμπιστευτικότητα του και θα τύχουν σεβασμού τα προσωπικά δεδομένα.

Πρόσθετα, σημειώνεται, πως οι επιτροπές, στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασής τους, θα παρακολουθούν την πορεία αξιολόγησης/επεξεργασίας των στοιχείων από τον `Εφορο Φορολογίας. “Ως εκ τούτου διαβιβάζεται παράκληση των επιτροπών όπως ενημερώνονται ανά τρίμηνο ή/και ενωρίτερα εάν εσείς το κρίνετε σκόπιμο για την πορεία επεξεργασίας των στοιχείων”, αναφέρεται.

“Οι επιτροπές εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη στο έργο σας, καθώς επίσης και στο έργο του Εφόρου Φορολογίας, για πλήρη, ενδελεχή, αξιόπιστη και αντικειμενική επεξεργασία των υπό αναφορά στοιχείων, καθώς επίσης και οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων που θα τεθούν ενώπιον του Εφόρου για παρόμοιες λίστες καταθετών σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα σας διαβιβάζει παράκληση όπως ενισχύσετε το Τμήμα Εφόρου Φορολογίας με τα απαραίτητα μέσα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνογνωσία που απαιτείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες”, προστίθεται.

“Για το σκοπό αυτό, οι επιτροπές στα πλαίσια της υπό αναφορά επεξεργασίας των εν λόγω στοιχείων από το Υπουργείο σας, σας διαβιβάζουν επίσης την εισήγησή τους όπως προβείτε, σε συνεργασία με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στις δέουσες ενέργειες για τεκμηρίωση των στοιχείων αυτών με την ενδεχόμενη λήψη καταθέσεων ή/και πρόσθετων στοιχείων από το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC Ερβέ Φαλτσιανί”, σημειώνεται στην επιστολή.

Τέλος σημειώνεται ότι η υποβολή του πιο πάνω αιτήματος για την κατάθεση των υπό αναφορά στοιχείων γίνεται κατ` επίκληση των διατάξεων του περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμου του 1985.

Δείτε τις επιστολές







ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου