Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Οι δανειστές απαιτούν και η κυβέρνηση αποσύρει το παράλληλο πρόγραμμα

Αποσύρεται προς το παρόν το πολυδιαφημισμένο "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης για να μην υπάρξει εμπλοκή με τη δόση. Οι δανειστές το χαρακτηρίζουν μονομερή ενέργεια. Προς επανακατάθεση του νομοσχεδίου μετά τις 7 Ιανουαρίου. Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή

«Πίσω παίρνει» η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, λίγα μόλις 24ωρα πριν την αιφνίδια κατάθεσή του στη Βουλή.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, προτού εκείνοι λάβουν την απαιτούμενη ενημέρωση.
Υπό το πρίσμα αυτό, η κατάθεση του νομοσχεδίου για το παράλληλο νόμισμα μπορεί να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη συμφωνία που επετεύχθη το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, υπάρχει σαφής «μνημονιακός» όρος η Αθήνα να παραιτηθεί από κάθε είδους μονομερή ενέργεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Πρόκειται για το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ποσοτικοποίηση και κοστολόγηση των μέτρων που εμπεριέχονταν στο νομοσχέδιο, γεγονός που δύναται να προκαλέσει νέο γύρο προβλημάτων στον προϋπολογισμό της χώρας. Χωρίς εικόνα για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων του νομοσχεδίου, ο κίνδυνος αποκλίσεων είναι μεγάλος.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μην υπάρξει καμία εμπλοκή στο παρά ένα με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο προσωρινά και να προχωρήσει στην επανακατάθεσή του στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (σίγουρα μετά τις 7 Ιανουαρίου) και αφού έχουν υπάρξει σχετικές διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Αυτή την ώρα, άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, προκειμένου να δοθεί πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Εάν όλα κινηθούν βάσει των αρχικών σχεδιασμών και η δόση εγκριθεί, αύριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση είναι ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο αναβέλλεται (και δεν έχουμε απόσυρση κατά το τυπικόν του Κοινοβολίου) εξαιτίας των ενστάσεων της αντιπολίτευσης και δεν επιβεβαιώνει ότι υπήρξε προς τούτο αίτημα των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή θα κλείσει για τα Χριστούγεννα και θα ξανανοίξει μετά τα Φώτα.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προέβλεπε:

*«ΚΕΠ Φτωχών» στους ΟΤΑ για την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων

*Διεύρυνση της δυνατότητας των ΟΤΑ να χορηγούν μείωση δημοτικών φόρων και τελών και μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΥΑ σε μακροχρόνια ανέργους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες

*Ρύθμιση με την οποία τα πρόστιμα σε ΟΤΑ για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας θα παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους που του αναλογούν

*Ρύθμιση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών

*Παράταση κατά ένα έτος για τα συσσίτια των απόρων και τα γεύματα στα σχολεία

*Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους

*Ρυθμίσεις για τη μετάταξη προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές

*Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ για ευπαθείς ομάδες

*Οριστική επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων

*Μοριοδότηση τριτέκνων ώστε να εξισωθούν με τους πολυτέκνους για το διορισμό στο δημόσιο

*Ρύθμιση για το καθεστώς επαναφοράς των δημοτικών αστυνομικών που κατόπιν υποχρεωτικής μετάταξης υπηρετούν σε σωφρονιστικά καταστήματα

*Ρύθμιση για την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών που εξέδιδαν οι αγρότες- εργοδότες για την είσοδο και απασχόληση στην Ελλάδα αλλοδαπών εργατών (αφορά ειδικότερα τους αγρότες της Πιερίας)

*Διεύρυνση ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια

*Αποποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων

*Ακύρωση επιστροφής μισθών επαναπροσληφθέντων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

*Ρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία και αναβάθμιση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

*Λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών

*Ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ και καθολική υγειονομική κάλυψη για μετανάστες με έγγραφα παραμονής

*Ρυθμίσεις για διευκόλυνση των κρίσεων και διορισμών ιατρών του ΕΣΥ, προβλήματα αποζημίωσης των εφημεριών, κίνητρα στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου

*Ιδρυση, άδεια και πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

* Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για τον αυτοδιαχειριζόμενο ΒΙΟΜΕ

*Καθιέρωση λίστας χειρουργείου με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο να καταπολεμηθεί το “φακελάκι”

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου