Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης, ο 9ος πρόεδρος της ΝΔ -Η ανατροπή και η νίκη


Νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να πετύχει μία πολύ μεγάλη νίκη και να γίνει ο 9ος πρόεδρος της ΝΔ.
Η δήλωση του νέου προέδρου της ΝΔ

Στην πρώτη του δήλωση ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ενωτικός αλλά και αποφασισμένος για δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση. Παράλληλα έστειλε  μήνυμα ενότητας στους συνυποψηφίους του κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους εθελοντές και την οικογένειά του. 
Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη.
Τους ευχαριστώ, έχοντας πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου.
Η εντολή τους είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στην δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα.
Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αγώνα που έδωσε. Τον σέβομαι και τον τιμώ, θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα.
Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους Βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης.
Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν. Ο σκοπός μας είναι ένας.  Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου, την ομάδα μου και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν η ψυχή της προεκλογικής περιόδου. Χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη.
Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου. Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στην Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ.
Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.  Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών.  Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας.  Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα.
Έχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα η πολιτική θα το λύσει.  Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.
Ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτι ακόμα. Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα.  Ας το γνωρίζει αυτό  καλά και  ο κ.Τσίπρας.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες.  Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ»
Τη Δευτέρα στις 12:00 η παράδοση παραλαβή

Ο απερχόμενος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ εξέλεξαν νέο πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μητσοτάκη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο, όπως είπε, έργο του. «Θα σταθώ αρωγός στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της παράταξης ώστε να καταστεί μεγάλη, σύγχρονη, φιλοευρωπαϊκή, εναλλακτική δύναμη για τον τόπο. Το ίδιο θα κάνουν και τα στελέχη του κόμματος. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Μόνο νικητές. Συντεταγμένα θα βαδίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος αύριο στις 12:00 θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη για την τελετή παράδοσης - παραλαβής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού.
Βαριά ήττα του καραμανλικού μπλοκ
Η προβλεπόμενη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη -η οποία αποτελεί ανατροπή για πολλούς αναλυτές-αποτελεί βαριά ήττα για το καραμανλικό μπλοκ, το οποίο είχε σύσσωμο συνταχθεί πίσω από την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η υποψηφιότητα του Κυριάκου είχε πάρει κινηματικά χαρακτηριστικά στην ελληνική κοινωνία και σηματοδοτούσε την ανανέωση στη ΝΔ.
Η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ θα βάλει, έτσι, τέλος στην ιδιότυπη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, η οποία κυοφορήθηκε με μυστικές επαφές και τηλεφωνήματα, όπως επιβεβαίωσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εκλογή Μητσοτάκη θα περιορίσει τον ρόλο του «καραμανλικού» προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε επιστρατευθεί υπέρ του κ. Μεϊμαράκη και έκανε επαφές και τηλεφωνήματα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.
Τα συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχάρησαν ο αντίπαλος του Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος τον κάλεσε στο τηλέφωνο και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ο Αντώνης Σαμαράς τον συνεχάρη τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και με δήλωσή του. «Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από αύριο η ΝΔ ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού» δήλωσε.
Συνομιλία είχε και με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συμφώνησαν να βρεθούν.
Γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάλεσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 
Θα συναντηθεί με τον Τσίπρα εντός της εβδομάδας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφού τον συνεχάρη, συμφώνησαν να συναντηθούν εντός της εβδομάδας. 
Τραγάκης: Νέος πρόεδρος ο Μητσοτάκης, τη Δευτέρα τα επίσημα αποτελέσματα

Σύμφωνα και με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΚΕΦΕ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στο 70% των καταμετρημένων ψήφων, ο Κ.Μητσοτάκης προηγείται με 51% έναντι 49% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης αφού ανακοίνωσε αυτά τα επίσημα αποτελέσματα, σημείωσε: «Ενημερώθηκα ότι ο κ. Μεϊμαράκης συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη. Θέλω κι εγώ να συγχαρώ το νέο πρόεδρο της ΝΔ».
 
Τετ α τετ Μητσοτάκη με τους πρώην προέδρους τη ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ. Ηδη είχε το πρώτο τετ α τετ με τον πατέρα του, πρώην πρωθυπουργοό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το οποίο όμως ήταν περισσότερο σε οικογενειακό κλίμα. Ετσι αναμένεται να συναντήσει τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή τις επόμενες ημέρες.
Το θρίλερ τον αποτελεσμάτων και η απόλυτη ανατροπή
Η καταμέτρηση των ψήφων ήταν ένα θρίλερ στην αρχή, αφού το προβάδισμα το είχε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ωστόσο όσο προχωρούσε η καταμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεπε όλα τα δεδομένα και τελικά κατάφερε να βγει νικητής.  
Χαμόγελα, πανηγυρισμοί και το... αδιαχώρητο στο στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη
Οσο περνούσε η ώρα και τα αποτελέσματα στην επικράτεια έδειχναν όλο και πιο ξεκάθαρα τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο στρατηγείο του συγκεντρώνονταν συνεργάτες, φίλοι και ψηφοφόροι. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε εκεί στις 23:00, το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να κάνει την πρώτη του δήλωση ως αρχηγός της ΝΔ.
Στα γραφεία επικρατούσε το αδιαχώρητο. Συνθήματα, χαμόγελα και ατελείωτοι πανηγυρισμοί στο στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν πως όλοι ήθελαν να συγχαρούν από κοντά το νέο πρόεδρο της ΝΔ και να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο κ.Μητσοτάκης εμφανώς συγκινημένος χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους φίλους και οπαδούς και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον 5ο όροφο προκειμένου να κάνει την πρώτη δήλωση ως νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Μάλιστα ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος που ακούστηκε μέχρι και το σύνθημα «Να τος ο πρωθυπουργός». 
Στο πλευρό του νέου προέδρου της ΝΔ βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κωστής Χατζηδάκης και λευτέρης Αυγενάκης.
Ενδεικτικά το πως κινήθηκε η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στη βραδιά-θρίλερ της Κυριακής:
Στο 75%
Μητσοτάκης: 51,6%
Μεϊμαράκης: 48,4%
Στο 70%
Μητσοτάκης: 51%
Μεϊμαράκης: 49%
Στο 69%
Μητσοτάκης: 51,2%
Μεϊμαράκης: 48,8%
Στο 55%
Μεϊμαράκης 49,5%
Μητσοτάκης 50,5%
Στο 53% 
Μεϊμαράκης 49,7%
Μητσοτάκης 50,3%
Στο 50,82%
Μεϊμαράκης: 49,82%
Μητσοτάκης: 50,15%
Στο 48%
Μεϊμαράκης: 50,1%
Μητσοτάκης: 49,9%
Στο 46%
Μεϊμαράκης: 50,5%
Μητσοτάκης: 48,8%
Στο 39%
Μεϊμαράκης: 51,2%
Μητσοτάκης: 48,8% 
Στο 38%
Μεϊμαράκης: 51,7%
Μητσοτάκης: 48,3%
Στο 31%
Μεϊμαράκης: 52,5%
Μητσοτάκης: 47,5%
Στο 27%
Μεϊμαράκης: 53%
Μητσοτάκης: 46%
Απογοήτευση στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη

Η αρχική αισιοδοξία και βεβαιότητα για την εκλογική νίκη στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη μετατράπηκε σε απογοήτευση όσο εξελισσόταν η καταμέτρηση των ψήφων.
Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα που έδιναν οι κάλπες το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Πάντως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτού τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη του ευχήθηκε καλή επιτυχία. 
 ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου