Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το Μαξίμου «τρέμει» τους αγρότες - Πλημμύρισε από τρακτέρ η Ελλάδα(Βίντεο-Φωτο)

Από το  newsbomb

«Ναυάγιο» η συνάντηση Κατρούγκαλου με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων-ΑλιέωνΣε «θέσεις μάχης» οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα - Σε Προμαχώνα και Τέμπη τα μεγαλύτερα μπλόκα - Νέο μπλόκο στήθηκε στην Νίκαια - Ο χάρτης των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την χώρα
Συνάντηση είχε το απόγευμα της Πέμπτης (21/3) ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων-Αλιέων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε κρίσιμα σημεία του προσχεδίου του Ασφαλιστικού ενώ άκουσε τις θέσεις της Επιτροπής σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται.
Τα επιχειρήματα του υπουργού δεν έπεισαν τους αγρότες οι οποίοι προανήγγειλαν και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες το μπλόκο της Νίκαιας
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τρακτέρ στο κόμβο Νίκαιας -η οποία διήρκεσε ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (21/1)- με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των τρακτέρ έχει ξεπεράσει τα 1500.
Τα τρακτέρ, προερχόμενα κυρίως από την Καρδίτσα και την Λάρισα, αλλά και από τα Τρίκαλα, έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος και οι αγρότες του μπλόκου οργανώνονται για τις παραπέρα κινήσεις τους.
Οι αγρότες προχωρούν σε συμβολικό κλείσιμο των δρόμων ακολουθώντας το πανελλήνιο συντονιστικό όργανό τους, μιας και αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε περισσότερα από 20 σημεία σε όλη την χώρα. Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι στα Τέμπη και στον Προμαχώνα όπου ο αριθμός των τρακτέρ υπολογίζεται σε περισσότερα από 1.000 οχήματα σε κάθε μπλόκο.
Οι Λαρισαίοι αγρότες υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας έφτασαν σε φάλαγγα το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή των Τεμπών με  κόρνες και συνθήματα ενώ προτίθενται να παραμείνουν στη θέση τους έως και τις 28 Ιανουαρίου.
Τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα
16177127.20160121
Μπλόκα στην Φθιώτιδα
Δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνουν οι αγρότες της Φθιώτιδας όπου σήμερα έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό στο ύψος της Ανθήλης για περίπου μισή ώρα.
agrotes
Στο ίδιο σημείο οι αγρότες του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου με συμπαραστάτες και άλλους συλλόγους του νομού ενισχύουν συνεχώς το μπλόκο και προειδοποιούν πως από αύριο θα μεταφέρουν τα τρακτέρ στην εθνική.

Τα μπλόκα της Θράκης
Μπλόκα έστησαν σήμερα οι αγρότες της Ξάνθης, του Έβρου και της Κομοτηνής σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της Θράκης.
Οι αγρότες μετά το σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κομοτηνή την Τετάρτη κατά την επίσκεψη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου παρουσιάζονται ανένδοτοι και διαμηνύουν ότι δεν θα υποχωρήσουν εαν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Τα μπλόκα της Θεσσαλίας
Προς τον οδικό κόμβο των Μικροθηβών θα κατευθυνθούν σήμερα οι αγρότες του Αλμυρού, των Φαρσάλων, της Κάρλας και του Βελεστίνου, μετά τη χθεσινή αναβολή των κινητοποιήσεων τους εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατούσε στην περιοχή.
Aπό το σημείο προσυγκέντρωσης στη θέση Πλατάνια του Αλμυρού ξεκίνησαν τα τρακτέρ με κατεύθυνση τον νευραλγικό κόμβο των Μικροθηβών, όπου θα θα συγκεντρωθούν και οι αγρότες από την περιφέρεια των Φαρσάλων. Την ίδια κατεύθυνση έχουν και οι αγρότες από τον κάμπο, το Βελεστίνο και τα χωριά της Κάρλας.
Το επόμενο αγροτικό μπλόκο που αφορά στους αγρότες από τα χωριά της Καρδίτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθοδηγείται από τον παλαίμαχο αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, έχει κατεύθυνση προς τον οδικό κόμβο της Νίκαιας, 10 χλμ περίπου νότια της Λάρισας.
agrotes nikaia
Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών. Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχωρά σε συμβολικούς αποκλεισμούς. 
Αποκλεισμός του Λιμανιού στο Βόλο από αλιείς
limani
Σε πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου προχωρούν σήμερα εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.
Στο λιμάνι του Βόλου από την Τετάρτη (20/01/2016) παρατάχθηκαν περισσότερα από 50 καΐκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό αλιείς από το Νότιο Πήλιο και το Τρίκερι λόγω του χιονιά.
Αγρότες στα μπλόκα της Βορείου Ελλάδος: «Δεν το κουνάμε από εδώ»!
thessaloniki
Στη Θεσσαλονίκη, κλειστή παρέμεινε η Λεωφόρος Νίκης στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, όπου από νωρίς έχουν δεμένα και τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο οι αλιείς. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων.
promahonas1
Σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19:00 θα προχωρήσει το μπλόκο που έχει στηθεί στην Χαλκηδόνα ενώ όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χαλκηδόνας Θόδωρος Νέλας «από αύριο εντείνουμε την πίεση και θα κλείνουμε για τρίωρα τουλάχιστον, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε επ' αόριστον αποκλεισμό».
Δυναμικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες της Πρέβεζας την Παρασκευή (22/1) στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης όπου θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς.
Αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας μετρούν τις δυνάμεις τους και όπως λένε προτίθενται να αποκλείσουν το λιμάνι και την Εγνατία αιφνιδιαστικά τις επόμενες ημέρες.
Οι κτηνοτρόφοι της Άρτας μετά το χθεσινό μπλόκο στο Κομπότι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο (23/1), ενώ οργανώνονται προκειμένου να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι το Σάββατο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Αρτας οργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.
Στην Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ιωαννίνων ενώ εντός του Σαββατοκύριακου θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωάννινα.
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και αναμένονται και άλλα…
Σύμφωνα με δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Στέργιου Λίτου στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημαντική θεωρείται η γενική συνέλευση που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα. Κατά την διάρκεια αυτής θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων.
«Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη μία το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» ανέφερε ο ίδιος.
Το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες οι αγρότες: «Δεν θα φύγουμε από το σημείο».
Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
«Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.
«Ραντεβού» στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.
Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.
Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.
Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.
Τα μπλόκα της Πελοποννήσου
Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου.
argos

Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Μάνης, Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως βρίσκεται σε η κίνηση των τρακτέρ προς το σημείο του μπλόκου στην περιοχή της Λίμνης.
«Θα μείνουμε στο μπλόκο και δεν υποχωρούμε. Δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε την εθνική οδό προς το παρόν, γιατί δεν στοχεύουμε να ταλαιπωρήσουμε τους συγχωριανούς μας και τους επαγγελματίες. Μήνυμα στην κυβέρνηση και έξω θέλουμε να στείλουμε, ότι δεν θα ανεχτούμε τον αφανισμό μας και θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων» υποστήριξε ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Στον δρόμο ετοιμάζονται να βγουν και οι αγρότες της Κορινθίας, με μπλόκο που θα δημιουργήσουν πλησίον του νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κόρινθο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Συκιωνίων, Παναγιώτης Φιακάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, στο δημαρχείο Κιάτου, όπου συζήτησαν για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων από ζημιές που προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις και τους ενημέρωσε ότι με μεγάλη πίεση μπορεί να δοθούν μέσα στον Φεβρουάριο.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε ότι σύντομα θα βγει πρόγραμμα χρηματοδότησης για τοποθέτηση αντιχαλαζικών δικτύων με ευνοϊκότερους όρους, προκειμένου να ενταχθούν αγρότες και να προφυλάξουν την παραγωγή τους.

Αύριο Παρασκευή (22/01/2016) από τις 10:00, θα δημιουργήσουν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου Κορίνθου, στην παλιά Σωληνουργία, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.
Ο δήμος Ευρώτα στηρίζει τους αγρότες
Τη στήριξή του στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι αγρότες με τα μπλόκα στη Λακωνία, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο δήμος Ευρώτα και ζητά άμεση και δίκαιη λύση του αγροτικού προβλήματος
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο δήμος Ευρώτα, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι παρακολουθεί με ανησυχία την αναστάτωση των αγροτών και χαρακτηρίζει «εξοντωτικές» τις προωθούμενες ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις.
Υπογραμμίζει ότι «ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν “πολιτευόμαστε”, δεν διαιρούμε, δεν μεροληπτούμε. Θέλουμε συναίνεση και κλίμα ανάπτυξης. Αλλά αν ισχύουν όσα μέχρι σήμερα τίθενται στον δημόσιο διάλογο, η ρήξη θα είναι βαθιά και ο μοναδικός τομέας πρωτογενούς παραγωγής θα καταρρεύσει».
Τέλος επισημαίνεται πως «ο αγροτικός κόσμος δεν ζητάει προνόμια, αν και τα δικαιούται, ζητάει δικαιοσύνη και επιβίωση. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ζητάμε άμεση και δίκαιη λύση του προβλήματος. Μέχρι τότε είμαστε στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουμε τους αγώνες τους».
Διαμαρτυρία αγροτών στη ΔΟΥ Ναυπλίου
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ναύπλιο πραγματοποίησε σήμερα ομάδα αγροτών ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, που έχει παρατάξει τα τρακτέρ του στο ύψος της Δαλαμανάρας, επί της εθνικής οδού Άργους-Ναυπλίου.
Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τη ΔΟΥ Ναυπλίου και ανήρτησαν πανό που έγραφε: «Οργάνωση και αγώνας ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος», διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ ακολούθως επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον προϊστάμενο της υπηρεσίας.
Οι αγρότες της ΠΑΣΥ δηλώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κλιμακώσουν τον αγώνα των κινητοποιήσεών τους και για το Σάββατο έχουν προγραμματίσει μαζί με το ΠΑΜΕ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δαλαμανάρα όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους.

Κράτησαν «όμηρο» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για 12 ώρες
«Κόκκινο» πανί για τους αγρότες αποτέλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος ήταν για 12 περίπου ώρες «όμηρος» των διαμαρτυρόμενων που έδωσαν το «παρών» έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Κομοτηνή.
Τόσο το πρωί, όσο και αργά το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια στο σημείο, μεταξύ αγροτών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές έριχναν αυγά και καφέδες. Τελικά οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν την είσοδο και να μπουν στο κτήριο, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα και μέσα σε αυτό.
Οι αγρότες ζητούσαν επίμονα την απόσυρση του νομοσχεδίου, πριν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον κ. Αποστόλου. Λίγο μετά από τις 8 μ.μ.,. αγρότες προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτήριο, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξανά δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, είχε κληθεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία και ζήτησε από τους αγρότες να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από το χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτηρίου. Τελικά, αργά το βράδυ οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν, προειδοποιώντας όμως ότι η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό όργανο.
Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα φορολογικού καθώς με μια ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, μειώνεται κατά πολύ το ποσό που θα πλήρωναν οι αγρότες αν ίσχυαν όσα προβλέπονταν από το 2013-2014.
Για το ασφαλιστικό,δήλωσε ότι η αύξηση του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες θα γίνεται σταδιακά ενώ τόνισε ότι έχει τη διάθεση να τους ακούσει.

Λαϊκή αγορά έξω από το υπουργείο Εργασίας
Σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου να τονίσουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που προωθεί η Κυβέρνηση και τους αφορούν, προχώρησαν χθες, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αγρότες - παραγωγοί.
Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, έχει στηθεί σήμερα το πρωί μια μικρή λαϊκή αγορά μπροστά από το υπουργείο Εργασίας απο αγρότες-παραγωγούς, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους και στη διάλυση του ΟΓΑ, όπως υποστηρίζουν.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και τα προϊόντα -συνολικά τριών τόνων- που έχουν στήσει στους πάγκους θα μοιραστούν δωρεάν στους περαστικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου