Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Λίβανος: Συνέλαβαν γύπα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ - Χρειάστηκε η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών

Ένας τεράστιος γύπας απέδρασε από καταφύγιο προστασίας θηραμάτων του Ισραήλ και πέταξε μέχρι τον Λίβανο - Τι ώθησε τις αρχές του Λιβάνου να κατηγορήσουν τον γύπα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ;

Προφανώς στην κατασκοπεία όλα επιτρέπονται, αλλιώς δεν εξηγείται η σύλληψη γύπα σε χωριό του Λιβάνου με την κατηγορία ότι το τεράστιο πτηνό εργάζεται ως κατάσκοπος για τις αρχές του Ισραήλ.

Τι συνέβη ακριβώς; Ένας γύπας την περασμένη Τρίτη βρέθηκε από τους ντόπιους στο χωριό Bint Jbeil του Λιβάνου, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ. Το μεγάλο πουλί έφερε επάνω του ταυτότητα που αποδείκνυε την χώρα καταγωγής του, καθώς και ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού του, αφού είχε διαφύγει από κρατικό καταφύγιο προστασίας θηραμάτων.

Οι αρχές του Λιβάνου «συνέλαβαν» το πουλί με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ και χρειάστηκε η επέμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για να διαπραγματευτούν οι δύο χώρες την απελευθέρωση του γύπα.



Οι υπεύθυνοι του «Israel Nature and Parks Authority», της επίσημης αρχής για την προστασία των θηραμάτων στο Ισραήλ είδαν την φωτογραφία του «γύπα - κατασκόπου» στα social media και, όταν διάβασαν ότι ο γύπας κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ζήτησαν την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για να αφεθεί το πουλί ελεύθερο.

Ο «φτερωτός κατάσκοπος» αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία που τον επιβάρυνε και την Παρασκευή το Ισραήλ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν στην οποία ανέφερε: «Σε μια διακριτική επιχείρηση με τον Λίβανο και την μεγάλη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών ο γύπας επέστρεψε στο Israel Nature and Parks Authority».

Τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι χωρικοί στο χωριό Bint Jbeil πείστηκαν ότι το πουλί δεν ήταν κατάσκοπος και το άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στο Ισραήλ. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πουλί κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Το 2011 η Σαουδική Αραβία είχε συλλάβει ένα γύπα που έφερε επάνω του συσκευή εντοπισμού και είχε διαφύγει από το Ισραήλ. Τότε, το πουλί κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, ενώ οι αρχές του Ισραήλ αρνήθηκαν την κατηγορία.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου