Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Μετά τον Ερατοσθένη νέες προοπτικές φυσικού αερίου και στην κυπριακή λεκάνη Ηροδότου

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Μόλις πριν λίγες ημέρες διαπιστώσαμε τις τεράστιες προοπτικές ύπαρξης γιγαντιαίων κοιτασμάτων γύρω από τον Ερατοσθένη. Οι αναμενόμενοι απολήψιμοι πόροι υδρογονανθράκων (90% πιθανότητα) στις θαλάσσιες περιοχές αυτές υπολογίζονται σήμερα σε τουλάχιστον 50 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Παράλληλα εξηγήσαμε ότι οι ωραίες εκπλήξεις μέσα στην κυπριακή γεωλογική λεκάνη της Βόρειας Λεβαντίνης μόλις τώρα αρχίζουν. Οι προοπτικές αποληψίμων πόρων υδρογονανθράκων της Λεκάνης αυτής υπολογίζονται ότι περιλαμβάνουν απολήψιμες ποσότητες (90% πιθανότητα) της τάξης των 20 Τcf.

Αλλά οι δυνατότητες της κυπριακής ΑΟΖ δεν τελειώνουν εδώ. Παραμένουν οι εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ύπαρξης αποθεμάτων φυσικού αερίου και στην Κυπριακή Λεκάνη του Ηροδότου (βλ. Εικ.1), η οποία έχει αναλογίες με τη Λεκάνη Λεβαντίνης. Ήδη στον χώρο αυτό έχουν εντοπιστεί σημαντικές ενδείξεις υποθαλάσσιων αναθυμιάσεων φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα έχουν χαρτογραφηθεί πολύ μεγάλοι ψαμμιτικοί στόχοι (δομές) υδρογοναθράκων. Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτής της Λεκάνης παραμένει το βάθος της, δηλαδή τα πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη για τα κοιτάσματα από 2.500 έως 3.000 μέτρων.




Παρά τις σχετικά χαμηλές τρέχουσες τιμές των υδρογοναθράκων, η δυνατότητα ανάδειξης του ορυκτού πλούτου της Λεκάνης του Ηροδότου σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εξαρτηθεί από την Στρατηγική που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η κυπριακή κυβέρνηση και αυτό στο υψηλότερο επίπεδο. Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μία πολιτική - ανάδειξης υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου σε πολύ βαθειά νερά - ανάλογη με αυτή που ακολούθησαν επιτυχώς οι Η.Π.Α. στον κόλπο του Μεξικού και η Αίγυπτος στο Δέλτα του Νείλου.
Υποχρέωση λοιπόν της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αναδείξει και να αναπτύξει το συντομότερο τον ορυκτό πλούτο της χώρας πρώτα στις σχετικά αβαθής περιοχές (<1 -="" .700="" br="">Όσον αφορά στην ανάδειξη του ορυκτού πλούτου στην ελληνική περιοχή της λεκάνης του Ηροδότου θα πρέπει να ακολουθηθεί μία ανάλογη με την Κύπρο υποθαλάσσια ερευνητική πολιτική με προτεραιότητα την ανάδειξη αναμενομένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε σχετικά ρηχότερα θαλάσσια ύδατα περιοχών της Νότιας Κρήτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου