Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Και επίσημα εκτός Μνημονίου η Κύπρος, με τη «βούλα» του Eurogroup - Αναστασιάδης: Τελευταίο μνημονιακό Eurogroup

Βρυξέλλες: Το αποψινό Eurogroup η συνεδρία έληξε λίγο μετά τις 19:00, ήταν «το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο», ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνει λόγο για «success story», ανακοικώνοντας και επίσημα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.


Τα συγχαρητήρια του Εurogroup έλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και η κυπριακή οικονομία για την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος μπορεί πια να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και έχει επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας.

«Ήταν το τελευταίο Εurogroup πριν από το τέλος του μήνα», εξήγησε από την πλευρά του ο Επιτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο». κατέληξε.

Θερμά συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος προσαρμογής, εκφράζει kai η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστόν Λαγκάρντ, με γραπτή ανακοίνωση.
Λίγο νωρίτερα ο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, είχαι ανακοινώσει μέσω Twitter ότι η Κύπρος είναι «εκτός Μνημονίου».

Απόψε, η Κύπρος έλαβε ουσιαστικά το πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, αν και επίσημα αυτό θα συμβεί στις 31 Μαρτίου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει τα εξής:




Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλείας και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα. https://t.co/hpLdhuLmP7 — Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 7, 2016
Από την πλευρά του ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Συγχαρητήρια στην Κύπρο. Η οικονομική βοήθεια τελειώνει, πίσω στην βιώσιμη ανάπτυξη. Success Story με μια δυνατή και αποφασισμένη κυβέρνηση».



Στην δική του ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει τα εξής:



Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε το κυπριακό πρόγραμμα ως επιτυχές: «Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κάτω από αρκετά δραματικές περιστάσεις και έδειξε να είναι επιτυχές. Τώρα, οι δομές της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ πιο σταθερές και μπορούμε να δούμε ότι η Κύπρος έχει επανέλθει στην ανάπτυξη νωρίτερα και ισχυρότερη από ό, τι θα μπορούσε κανείς να πιστέψει. Οπότε, ναι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία και βαδίζει προς το τέλος του. Θα έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία», κατέληξε.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου