Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ο Ν. Κάμερον δήλωσε ότι η Τουρκία είναι απίθανο να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από το «έτος 3000»

Η Τουρκία είναι απίθανο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπωσδήποτε σύντομα, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα  Κυριακή, προβλέποντας ότι η Άγκυρα δεν θα προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό μπλοκ πριν από το έτος 3000, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ .
Στα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα συμφώνησαν σε μια συμφωνία βάσει της οποίας η Τουρκία δεσμεύτηκε να δεχθεί  πίσω όλους τους  παράνομους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση , και   σε αντάλλαγμα  Σύριοι πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε χώρες της ΕΕ.

Για αυτήν την στάση της Άγκυρας,   οι 28 χώρες μέλη  δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την τουρκική προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ,  και να εισαγάγουν  ένα  καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των Τούρκων πολιτών στον  χώρο της συνθήκης  Σένγκεν.
«Πρόκειται για μία  μακρινή διαδικασία και η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ οποτεδήποτε σύντομα. Θα εφαρμοστεί η δέσμευση που έχουμε από  το 1987. Με τον τρέχοντα ρυθμό  προόδου  θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα η πιθανολογούμενη  τουρκική ένταξή πολλά χρόνια και την εντοπίζω το έτος 3000, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις», είπε ο  Κάμερον στην τοπική τηλεόραση, όπως αναφέρεται από το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Νωρίτερα , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε με ειδική πρόταση  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό να επικυρωθεί  το καθεστώς ελεύθερης   βίζας για την Τουρκία,  τη στιγμή που η χώρα εκπληρώσει όμως και  τις 72 απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Οι περισσότερες από τις απαιτήσεις  έχουν ήδη εκπληρωθεί από την Άγκυρα, αν και υπάρχουν πέντε προβληματικά  κριτήρια τα οποάι αποτελόύν «αγκάθι» στην όλη διαδικασία , συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης τουρκικών εθνικών νόμων όπως  του νόμου  αντι-τρομοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου