Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Απίστευτος Σόιμπλε: Το Grexit είναι σαν την απόπειρα δολοφονίας μου! Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ «ξαναχτύπησε»

«Κάποιος σε πυροβολεί και βρίσκεσαι στο έδαφος. Αλλά, την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα» είπε, επιμένοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν κάτι κακό!
Με την αναπηρία του παραλληλίζει το Grexit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος «ξαναχτύπησε» με νέες δηλώσεις αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας.


Η «Handelsblatt» αποκάλυψε σήμερα νέες δηλώσεις που ο κ. Σόιμπλε έκανε την Τρίτη, στο δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που έκανε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο είπε ότι είχε συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε πως σε μια προσπάθεια να πείσει τους συνομιλητές του ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν κάτι κακό, αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή και συγκεκριμένα στην επίθεση που τον άφησε ανάπηρο.


«To Grexit θα ήταν κάτι τρομερό, αλλά...»
«Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα. Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε.

Στο σημείο αυτό και ερωτηθείς σχετικά με τον αν θα προτιμούσε ένα τρομερό τέλος, αντί για... τρόμο χωρίς τέλος, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα η οποία, όπως τόνισε, έχει σημειώσει πρόοδο. Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν τα πράγματα με την Αθήνα δεν εξελιχθούν καλά, τότε θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, στο δείπνο της «Handelsblatt» ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μίλησε για το θέμα του χρέος της Ελλάδας και για το ζήτημα αυτό αναφέρθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο τέως Έλληνας ομόλογός μου Γιάνης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος, είπε κάποτε: ''Αν διαγράψετε το χρέος μας, σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε σήμερα''», είπε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Απλώς αναφέρω όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ' όσα κερδίζει. Γι' αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί διαφορετικά πρόκειται για "απύθμενο πηγάδι". Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος είναι θετικά, δεν θα υπάρξει κούρεμα.

Spiegel: «Όχι» του Σόιμπλε σε μακροπρόθεσμες εγγυήσεις επιτοκίων για το ελληνικό χρέος
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μέσω μακροπρόθεσμων εγγυήσεων επιτοκίων, μεταδίδει το Reuters.

Μία πρόταση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να μπει πλαφόν στα επιτόκια του ελληνικού χρέους στο 2% έως το 2020, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί το χρέος με τις τάσεις των αγορών, έχει απορριφθεί ασυζητητί από τον Γερμανό τσάρο της Οικονομίας, σύμφωνα με το περιοδικό.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε είναι ανοικτός να συζητήσει επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών, όχι όμως πριν το 2018, όταν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα έχει ολοκληρωθεί, αναφέρει το Der Spiegel. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου