Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Κύπρος:Τραγωδία: Νεκρός 49χρονος δασοπυροσβέστης - 314 πυροσβέτες με 56 οχήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης

Από το philenews
Φωτο: Στέφανος Κουρατζής


 Λευκωσία: Νεκρός είναι ο ένας από τους δασοπυροσβέστες που ανασύρθηκαν από το βυτιοφόρο του Τμήματος Δασών, όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία. Πρόκειται για τον Ανδρέα Σοφοκλέους 49 ετών από τη Λακατάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος δασοπυροσβέστης ήταν πατέρας 5 παιδιών.

Τον συγκλονισμό του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το δυστύχημα σημειώθηκε στην κοιλάδα του Αγίου Θεοδώρου όταν το βυτιοφόρο ανατράπηκε κάτω από συνθήκες που διερευνώνται και έπεσε σε γκρεμό.

Άλλοι δύο δασοπυροσβέστες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εκ των οποίων ο ένας είναι σοβαρά.

Η εξέλιξη αυτή έπληξε, όπως ήταν φυσικό, το ηθικό των εμπλεκομένων στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Με συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε την τραγική είδηση για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος, κατά την ηρωική προσπάθεια του ιδίου και των συναδέλφων του να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας» σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός» πρόσθεσε.

«Αυτές τις στιγμές οδύνης, οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία».

Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και τις 8μ.μ. Θα επανέλθουν με το πρώτο φως της μέρας, γύρω στις 5.10π.μ. Θα συνεχίσουν να επιχειρούν, ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα θετικά στο αίτημα της Κύπρου για βοήθεια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σε τρία μέτωπα, κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά. Πολλά μέτωπα είναι υπό έλεγχο και η φωτιά είναι σε ύφεση λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων αλλά και των θερμοκρασιών. Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι κάτοικοι των χωριών στην περιοχή είναι σε επιφυλακή, έχουν λάβει οδηγίες και αν χρειαστεί να απομακρυνθούν, θα το πράξουν. Μέχρι στιγμής, κινδυνεύει κανένα χωριό.

Συνολικά 314 πυροσβέτες με 56 οχήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Ευρύχου. Η πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη που δημιουργεί η ίδια ρεύματα αέρος και δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Καθόλου αισιόδοξος δεν είναι ο διευθυντής της πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου, που κάνει λόγο για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής.

Ο ίδιος ανέφερε την καταγραφή της κατάστασης που έγινε μετά από υπερ-πτήση. «Προσπαθούμε να δούμε πώς θα ανακατάξουμε τις δυνάμεις ενόψει της νύχτας» ανέφερε σημειώνοντας ότι τεράστιο είναι το πρόβλημα από τους άνεμους και τη μορφολογία του εδάφους και τονίζοντας τις τεράστιες προσπάθεις που καταβάλουν οι πυροσβέστες.

Ανάρτηση του Νίκου Κατσουρίδη στο Twitter:


Εκτιμάται ότι η πυρκαγιά έχει κάψει περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποταθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη. Από την πλευρά του, ο Χρίστος Στυλιανίδης αναφέρει σε ανάρτησή στο twitter ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Λίγο μετά τις 3μ.μ. προσγειώθηκε στην Πάφο για ανεφοδιασμό και το δεύτερο Super Puma που αναμενόταν από τη Ρόδο, προκειμένου να λαβει μέρος στην προσπάθεια.

Έτοιμο να δώσει αποζημιώσεις σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά είναι το κράτος σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα στήριξης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στην οποία παρακάθισαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με αντικείμενο την προσπάθεια κατάσβεσης που μαίνεται κυρίως σε χαράδες και άλλες δύσβατες περιοχές γεγονός που δυσχεραίνει την όλη προσπάθεια.

Νεώτερες πάντως πληροφορίες κάνουν λόγο για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο ύψος του χωριού Ευρύχου πριν από τη Γαλάτα, εκεί που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο με τη συνδρομή ελικοπτέρου και οχημάτων της πυροσβεστικής.

Δείτε βίντεο από την ισραηλινή αεροπορία:


Η εγγύτητα της φωτιάς σε στρατόπεδο και αποθήκες πυρομαχικών, έχει θέσει την ΕΦ σε επιφυλακή κι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Ήδη η αρχές προχώρησαν σε εκκένωση μιας από τις αποθήκες με τα πυρομαχικά να μεταφέρονται σε ασφαλή χώρο. Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνει ότι εφαρμόζεται σχέδιο πυρασφάλειας και ότι δεν κινδυνεύει κάποιο στρατόπεδο.

Μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος Ανασταδιάδης δήλωσε πως η ζημιά από τη φωτιά είναι ανεπανόρθωτη και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνδράμουν στην κατάσβεση. Είπε επίσης, πως ζητήθηκαν δύο ελικόπτερα Super Puma από την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του philenews. Πρόσθσε πως την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθεί θέμα γρήγορης αναδάδωσης και στήριξη των πληγέντων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε προθυμία για προσφορά βοήθειας για την κατάσβεση της φωτιάς. Ο Πρόεδρος τον ευχαρίστησε και του απάντησε πως υπάρχουν ήδη αρκετές δυνάμεις και πτητικά μέσα που μάχονται για την κατάσβεση.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο χωριό Γαλάτα. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτήν παρακάθισαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου, η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο, Γιαέλ Ράβια Ζάντοκ, και άλλοι αρμόδιοι.

Στο μεταξύ, η εγγύτητα της φωτιάς σε στρατόπεδο και αποθήκες πυρομαχικών, έχει θέσει την ΕΦ σε επιφυλακή.

Δεκάδες είναι οι άνδρες της Πυροσβεστικής, της Εθνικής Φρουράς, του Τμήματος Δασών και άλλων αρμόδιων τμημάτων και φορέων που μάχονται με τις φλόγες στο έδαφος. Δύο καναντέρ από την Ελλάδα, πέντε πυροσβεστικά εναέρια μέσα από το Ισραήλ, δύο μισθωμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δύο του Τμήματος Δασών και δύο εναέρια πυροσβεστικά των βρετανικών βάσεων επιχειρούν από αέρος στην περιοχή.

Προσερχόμενος στη σύσκεψη ο κ. Χάσικος, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης. Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως το θέμα των αποζημιώσεων για τους πληγέντες θα το δουν μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο μεταξύ, από πόρτα σε πόρτα μεταβαίνουν άτομα της πολιτικής άμυνας και ενημερώνουν τους κατοίκους των χωριών που κινδυνεύουν άμεσα, Σπήλια και Κούρδαλι, ότι πρέπει να εκκενώσουν τα χωριά και να μεταβούν στα Πλατάνια.



Τα καναντέρ από την Ελλάδα τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο από χθες το βράδυ, ανεφοδιάζονται και διενεργούν ρίψεις νερού, ενισχύονται τα υπόλοιπα κυπριακά και ισραηλινά εναέρια μέσα που μάχονται με τις φλόγες από το πρωί.

Ο άνεμος, πάντως, που πνέει στην περιοχή δυσκολεύει αφάνταστα των έργο της πυρόσβεσης, αφού ενισχύει τη φωτιά και αναζωπυρώνει περιοχές στις οποίες έχει σβήσει.

Όπως μας ανέφερε το Τμήμα Δασών, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα μέτωπα είναι πολλά και το έργο της πυρόσβεσης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο με τον άνεμο να αποτελεί «εχθρό» στις προσπάθειες όλων των υπηρεσιών που μάχονται με τις φλόγες.



Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται νοτιοανατολικά του Αγίου Θεοδώρου, αφού οι φλόγες φαίνεται να έχουν φτάσει σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το χωριό. Σοβαρή η κατάσταση και στα χωριά Σπήλια και Κουρδάλι, με τους κατοίκους να απομακρύνονται.





Σοβαρός τραυματισμός

Κατά τις χθεσινοβραδυνές επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς σημειώθηκε ένας σοβαρός τραυματισμός όταν αναποδογυρίστηκε καδενοφόρο όχημα του τμήματος δασών.

Ο χειριστής του οχήματος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η κατάστασή του περιγράφεται ως κρίσιμη.

Κάηκε επίσης ολοσχερώς ένα πυροσβεστικό όχημα του τμήματος δασών.

Για την πυρκαγιά στην Ευρύχου φαίνεται να ευθύνεται δωδεκάχρονος.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο ανήλικος, ανακρινόμενος, παραδέχθηκε ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να καψαλίσει χόρτα με τη χρήση αναπτήρα, στην αυλή του παππού του.




Σε όλα τα πύρινα μέτωπα βρίσκεται η Κυπριακή Κυνηγετική Ομοσπονδία

Με ενεργά συνεργεία και εκατοντάδες μέλη που όσο περνάει η ώρα αυξάνονται βρίσκεται σε όλα τα πύρινα μέτωπα, η Κυπριακή Κυνηγετική Ομοσπονδία, ΚΟΚ & ΔΑΖ, και οι κυνηγετικοί σύλλογοι μέλη της.

Σε σημερινή ανακοίνωση, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι “οι κυνηγοί, πλαισιωμένοι από τους κυνηγετικούς συλλόγους των επαρχιών τους και κάτω από τις οδηγίες τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων, αλλά και της Πυροσβεστικής που είναι αρμόδια για την κατάσβεση, θα δώσουν τον αγώνα μέχρι την πλήρη κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς”.






Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας από την πυρκαγιά στο philenews@phileleftheros.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου