Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Διπλή παγίδα με ψευδοκράτος και Σκόπια επιχείρησαν να στήσουν οι Τούρκοι στον Α/ΓΕΑ - ΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Του Λ. Λιγουριώτη
Από το pronews 
 
Άγαρμπη διπλή παγίδα στην Αθήνα πήγε να στήσει η Άγκυρα τις ήμερες που ήταν στην Τουρκία  ο Αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρ. Βαΐτσης, επιδιώκοντας να παρασύρει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Αττίλα που κατέχει τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ...χώρα, αλλά και την FYROM  ως ...«Μακεδονία».
 
 Οι προκλήσεις -παγίδες  κρατήθηκαν μυστικές από την Αθηνα στο βωμό του κατευνασμού και βγήκαν σήμερα στο φως δια της πλαγίας, όταν η   Τουρκική κρατική Τηλεόραση σε τρέχον ρεπορτάζ της «διαφημίζει» ότι η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρήτρια χώρα σε διεθνή αεροναυτική άσκηση στην Τουρκία, όπου όμως - όπως ανέφερε- συμμετέχουν και «στρατιωτικοί» της  «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», όπως  έχουν βαφτίσει το ψευδοκράτος του Αττίλα, αλλά  συμμετέχει και ως παρατηρήτρια  χώρα και η FYROM  που βεβαίως την αναφέρει ως  «Μακεδονία»!
 
Τα πράγματα δεν είναι βεβαίως έτσι, αν και έτσι προέβλεπε το κουτοπόνηρο σχέδιο των Τούρκων να γίνουν, αν δεν υπήρχαν γερά και γρήγορα αντανακλαστικά από την ελληνική πλευρά:
 
Το ιστορικό έχει ως εξής , συμφωνία με επίσημες πήγες του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ. Η Τουρκική πολεμική Αεροπορία κάλεσε το ΓΕΑ, όπως και πέρυσι, να πάρει μέρος σε μια διεθνή άσκηση  <<ΙΣΙΚ  (Φως) 2016>> με ξένες συμμετοχές στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων στο Ικόνιο που ξεκινούσε στις 20 Ιουνίου και θα διαρκούσε μέχρι 30 Ιουνίου, με το διήμερο 28-29 να είναι η «επίδειξη για τους επισήμους». 
 
Η Αθήνα εσκόπευε να πάρει μέρος ως παρατηρητής όπως και πέρυσι σε αυτό το διήμερο.
 
Όμως ενώ ο Αρχηγός ΓΕΑ ήταν σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία  από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του  ότι  μεταξύ των ξένων συμμετοχών θα ήταν και « στρατιωτικοί παράγοντες του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, Ρουμανίας, Σαουδικής Αραβίας και Ουγγαρίας»
 
Οπως επίσης ότι «στην άσκηση παίρνουν μέρος ως παρατηρήτριες χώρες το Βέλγιο, το Κατάρ, η Κένυα, το Κόσοβο, ο Λίβανος, η Μακεδονία, η Μαλαισία, η Πολωνία, το Σουδάν, η Χιλή, η Ελλάδα, το Μπαγκλαντές και η Σιγκαπούρη». (Οι ίδιες  ακριβώς πληροφορίες  περιέχονται και στο σημερινό ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης)
 
Η παγίδα - που παλιότερα είχε επιχειρηθεί να στηθεί με παρόμοιο τρόπο και σε άσκηση τύπου ''Αετός της Ανατολίας''- έγινε αμέσως αντιληπτή και όπως μας αναφέρθηκε από ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ κόπηκε «με το μαχαίρι»  κάθε ενδεχόμενο ελληνικής παρουσίας υπό αυτές τις συνθήκες....
 
Η 2η παγίδα που στήθηκε -Η αντίδραση Βαΐτση
 
Υπήρχε όμως και δεύτερη παγίδα η οποία πήγε να στηθεί απευθείας στον Αρχηγο ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βαίτση, στο πλαίσιο της επίσημης πρόσκλησης από τον ομόλογό του πτέραρχο Αμπιντίν Ουράλ . Σύμφωνα λοιπόν με στρατιωτικές πηγές, κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης παρουσία και του Τούρκου πτέραρχου, έγινε αναφορά σε δυνάμεις της δήθεν <<Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου>>. Αμέσως ο Ελληνας Αρχηγός ΓΕΑ σηκώθηκε εκνευρισμένος είπε ότι η παρουσίαση «είναι απαράδεκτη»  και ξεκαθάρισε  ότι  αυτή είναι ως μη γενόμενη. Ο ίδιος ο  πτέραρχος Αμπιντίν Ουράλ, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να ζήτησε συγνώμη.
 
 Επιμένει η Τουρκία ...
 
Πάντως ανεξαρτήτως όλων αυτών και όπως προείπαμε η η κρατική τουρκική τηλεόραση επιμένει ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ότι η Ελλάδα θα είναι στην άσκηση: <<Παρατηρήτρια η Ελλάδα σε διεθνή άσκηση στην Τουρκία>> είναι ο τίτλος - με τον εξής υπότιτλο :«Η άσκηση διεξάγεται με τη συμμετοχή 19 χωρών στη 3η Κύρια Βάση Αεριωθούμενων στο Ικόνιο (Κόνια)»...
Λέτε να ξέρει κάτι άλλο;
 
 Το μόνο σίγουρο είναι ότι είτε έτσι είτε αλλιώς η κίνηση αυτή των Τούρκων έρχεται να «πατήσει» στην μόλις πριν από λίγες ημέρες  ολοκλήρωση της πρώτης επίσκεψης Αρχηγού ΓΕΑ στην Τουρκία από το 1974 και εντεύθεν - όπου επισκέφθηκε και δυο Κύριες Βάσεις Αεριωθούμενων της Τουρκικής Αεροπορίας στην Άγκυρα και στην Σμύρνη
 
Να σημειώσουμε επίσης ότι κατά την τουρκική αναφορά «σκοπός της άσκησης "Φως"είναι η δοκιμή και η βελτίωση της διαδικασίας διοίκησης και ελέγχου στο πλαίσιο της Επιχείρησης Διάσωσης Προσωπικού και η βελτίωση του επιπέδου των χειριστών  του αεροσκάφους διοίκησης και ελέγχου και των ελικοπτέρων».
 
Τέλος να σημειώσουμε ότι την 3η Κύρια Αεροπορική βάση (AJÜ) , με έδρα το Ικόνιο  απαρτιζουν οι : 131 Μοίρα (Barış Kartalı) έδρα των B-737 AEW&C Peace Eagle,  132 «Hançer» με F-16C/D Block 40, 134 Μοίρα Ακροβατικού σμήνους με NF-5A/B (Akrotim Filosu Türk Yıldızları), και 1 Μοίρα SAR με AS-532UL.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου