Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Να γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι-Επιτέλους λίγος σεβασμός

Του Γιάννη Κούρτη
Προέδρου Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις
Παροχής Υπηρεσιών Αθήνας


Ο πατέρας μου πάντοτε μου έλεγε να μη ξεχνώ τη φράση :" Πικρό ψωμί , γλυκό ψωμί"...

Γιατί είτε πικρό , είτε γλυκό είναι ψωμί . Να σέβομαι και να τιμώ την δουλειά μου , γιατί από την δουλειά μου ζω , γι’ αυτό και τηρώ αυτά που μου έλεγε . Και είχε απόλυτο δίκιο , γιατί όλοι στην δουλειά μας έχουμε περάσει και άσχημες αλλά και καλές στιγμές . Άλλοτε δύσκολες , άλλοτε εύκολες .
Όμως τον τελευταίο καιρό ακούω συχνά κάποιους βολεμένους και κρατικοδίαιτους , αλλά κυρίως άσχετους να μιλούν απαξιωτικά για τους συνδικαλιστές . Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποχωρήσει από τράπεζες , ΔΕΚΟ και τον δημόσιο τομέα έχοντας αυξήσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό κατά 150.000 έως 200.000 ευρώ , χρήματα από το παχυλό εφάπαξ που πήραν ή έχουν παρασυρθεί από την απαξιωτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον συνδικαλισμό γενικά και συγχέουνε τον συνδικαλισμό του δημοσίου με αυτόν του ιδιωτικού τομέα – θέλω να πιστεύω δε ότι το κάνουν από άγνοια .

Είμαι σίγουρος πως αν τους ρωτήσει κανείς τι ακριβώς είναι ο συνδικαλιστής και τι κάνει δεν θα ξέρουν τι να απαντήσουν διότι στην πραγματικότητα έχουν πλήρη άγνοια και στην καλλίτερη περίπτωση έχουν μια απόλυτα στρεβλή εικόνα περί του συνδικαλισμού του Ιδιωτικού τομέα .

Ως συνδικαλιστής του ΑΜΙΓΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ , εκλεγμένος για 4η συνεχόμενη φορά από τις ψήφους των συναδέλφων μου , λέω σε όλους τους αυλοκόλακες , γλείφτες και διαδρομιστές , αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο που αγνοεί την ζώσα πραγματικότητα του συνδικαλισμού του Ιδιωτικού τομέα , ότι οι συνδικαλιστές είναι εκλεγμένοι εργαζόμενοι από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους . ΤΕΛΟΣ και ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ .

Είσαστε βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύετε ότι συνδικαλισμός είναι η προάσπιση των συμφερόντων και της τσέπης των συνδικαλιστών , όπως για παράδειγμα αυτών που ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας , επί των ημερών του επιχορηγούσε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το σωματείο της ΔΕΗ . Αν δεν θυμάστε τι ακριβώς είχε γίνει , ευχαρίστως να σας το θυμίσω αλλά δεν θα σας αρέσει καθόλου . Τα σωματεία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα , δεν έχουν έσοδα από επιχορηγήσεις ή «επιχορηγήσεις» , αλλά αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών τους , Ο υγιής συνδικαλισμός , έχει σκοπό την προστασία και την προώθηση των εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των εργαζομένων .

Ο συνδικαλιστής είναι αυτός που θα προασπίσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου που μπορεί να εργάζεται κάτω από συνθήκες εκμετάλλευσης και που δεν τολμά να μιλήσει στον εργοδότη του , γιατί φοβάται την απόλυση !!! Είναι ο ίδιος που θα βγει με κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για έλεγχο , και την ίδια στιγμή επιτελεί κοινωνικό έργο γιατί συμβάλλει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής . Γιατί υπάρχουν και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και όχι βολεμένοι με επιδόματα που επιβαρύνουν το κράτος , όπως κάποιοι λαϊκίζοντες κατά πάντων . Είναι ο ίδιος που προκειμένου να παραστεί και να υπερασπιστεί έναν εργαζόμενο σε δικαστήριο ή στην Επιθεώρηση Εργασίας χάνει το ημερομίσθιό του , μία συντάξιμη ημέρα και το ένσημό του και είναι αυτός που προπηλακίζεται , δέχεται ύβρεις , ακόμη και απειλές !!!

Ο συνδικαλιστής του ιδιωτικού τομέα δεν έχει ωράριο , όπως δεν έχει και αργίες γιατί ο ιδιωτικός τομέας εργάζεται όλες τις ώρες . Αυτόν τον συνδικαλισμό έμαθα να υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια , με τρόπους που προβάλλουν και εξυπηρετούν την ιδέα του συνδικαλισμού και όχι την τσέπη μου . ως αντάλλαγμα για την προσφορά μου , αλλά και για έναν επιπλέον λόγο , γιατί αυτό μου επιβάλλουν οι ιδεολογικές μου αρχές , γιατί αυτό είναι το αξιακό μου μοντέλο . Αλήθεια εσείς που ξέρετε τόσα πολλά για τους συνδικαλιστές , πείτε μου και μένα τι προνόμια έχω για να τα διεκδικήσω , γιατί εγώ δεν τα γνωρίζω και μάλλον είμαι χαζός και όχι γνώστης και έξυπνος όπως αυτοί που μας κατηγορούν !!!! Πείτε μου σε ποιον θα απευθυνθεί ο εργαζόμενος για τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει στην δουλειά του ;;;;; Προσπαθήστε να δείτε εσείς που δεν ανήκετε στο δημόσιο τομέα αλλά σας έχει επηρεάσει η ηθελημένη ή αθέλητη ταυτοποίηση του συνδικαλιστή του ιδιωτικού τομέα με αυτόν του δημοσίου ότι τάχα μου είμαστε όλοι ίδιοι … Ε ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ … πώς να το κάνουμε …

Και σεις οι συνάδελφοι του δημοσίου βγείτε από την γυάλα σας που έχετε βολευτεί και πληρώνεστε βρέξει , χιονίσει ,δείτε την πραγματικότητα στην οποία ζει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας , γιατί αυτό σας συντηρεί μέχρι σήμερα και επίσης διαβάστε τον νόμο 1264/1982 μήπως και καταλάβετε μερικά βασικά πράγματα !!! Κι επειδή η φαντασία και η σκέψη σας οργιάζει δείτε ποιοι συνδικαλιστές λαμβάνουν άδειες με αποδοχές , σύμφωνα με όσα ισχύουν για τον Ιδιωτικό Τομέα (Ν.1264/82 αριθ. 17,18, Ν.2224/94 άρθ.6) . Γ΄ΒΑΘΜΟΣ (ΓΣΕΕ) - ΟΡΓΑΝΩΣΗ Μέλη Δ.Σ. της πιο αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας οργάνωσης - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ Όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους - Με αποδοχές . Β΄ ΒΑΘΜΟΣ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ) Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου/Ομοσπονδίας, εφ' όσον οι υπαγόμενες στη δύναμή τους πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν πάνω από 10.000 ψηφίσαντα μέλη - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ Όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους - Με αποδοχές . Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου/Ομοσπονδίας, εφ' όσον οι υπαγόμενες στη δύναμή τους πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν πάνω από 1.501 και ως 10.000 ψηφίσαντα μέλη. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ Όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους - Με αποδοχές . Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου/Ομοσπονδίας, εφ' όσον οι υπαγόμενες στη δύναμή τους πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν έως 1.500 μέλη ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ 15 ημέρες το μήνα - Με αποδοχές . Αντιπρόεδρος , Γενικός Γραμματέας , Ταμίας των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ 15 ημέρες το μήνα Χωρίς αποδοχές . Μέλη Δ.Σ. των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ 9 ημέρες το μήνα Χωρίς αποδοχές . Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής της αμέσως επόμενης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ Το 1/3 των ημερών της πλέον αντιπροσωπευτικής οργάνωσης - Χωρίς αποδοχές . Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι : ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Και τέλος να θυμάστε : ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ .


                                                               ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ 
       ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου