Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Προσήλωση στην Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της TOTAL - Συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη

Λευκωσία: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της TOTAL.

Μετά τη συνάντηση, ο περιφερειακός πρόεδρος της TOTAL για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική κ. Στεφάν Μισιέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ΤOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στο τεμάχιο 11, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσήλωση της στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα διεκδικήσει τεμάχιο στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης απάντησε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την υποβολή των προσφορών. Από πλευράς του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία της εταιρείας TOTAL, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέχεια των χθεσινών συναντήσεων είχε σήμερα συνάντηση με στελέχη της εταιρείας TOTAL κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η δραστηριότητα της εταιρείας στην Κύπρο. Ως γνωστόν η εταιρεία κατέχει τεμάχιο εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «τα σχέδια της εταιρείας ενόψει και του τρίτου γύρου αδειοδότησης που ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου, αλλά και γενικότερα πώς προσεγγίζει την Ανατολική Μεσόγειο την περιοχή μας και πώς αυτή (περιοχή) μπορεί να προσφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και ευελπιστούμε ότι το γενικότερο αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα μετουσιωθεί πολύ πιο συγκεκριμένα με την κατάληξη της ημερομηνίας για εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Ερωτηθείς είπε ότι «οι συναντήσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας γίνονται μετά από αίτημα των εταιρειών, άρα για να βρίσκονται στην Κύπρο υπάρχει γενικότερα ένα αυξημένο ενδιαφέρον. Εμείς επικεντρωνόμαστε με σοβαρότητα στα θέματα της Ενέργειας, στο να γίνονται πολύ περισσότερα και να λέγονται πολύ λιγότερα».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των γεωτρήσεων της εταιρείας, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ως είναι γνωστός.

Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις κομμάτων ότι δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι εξελίξεις διαψεύδουν όλους αυτούς που ασκούν τη συγκεκριμένη κριτική.

Προχωρήσαμε στον τρίο γύρο αδειοδότησης λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την περιοχή μας, προχωρήσαμε μετά από επαφές που έγιναν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βλέπουμε από το αρχικό ενδιαφέρον ότι η απόφαση της Κυβέρνησης δικαιώνεται. Εμείς θεωρούμε ότι το θέμα της Ενέργειας δεν προσφέρεται ούτε για αντιπολίτευση ούτε για να αρχίσει ένας εσωτερικός διάλογος μεταξύ μας με καταγγελίες και κατηγορίες. Αν πετύχουμε στην ενεργειακή πολιτική αυτό θα είναι προς όφελος όλων, του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια μας έχουμε ως συνεργάτες μας όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αιτήματα για συναντήσεις και από άλλες εταιρείες, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ότι τα αιτήματα αυτά αφορούν «συναντήσεις τόσο στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Ενέργειας».

Σε ερώτηση αν έχουν ληφθεί απαντήσεις από πλευράς κομμάτων στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ληφθεί απαντήσεις από την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ.

Τέλος, κληθείς να πει πότε θα υπάρξουν αποφάσεις από πλευράς Κυβέρνησης σε σχέση με το διορισμό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρξουν αποφάσεις μέχρι το τέλος της βδομάδας».

ΠΗΓΗ philenews
Φωτό: Στέφανος Κουρατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου