Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Κατρούγκαλος: Αγαπητέ συνταξιούχε...80.000 σημειώματα την ημέρα

Ξεκίνησε η αποστολή των επιστολών του υπουργού στις οποίες θα δικαιολογεί τις κουτσουρεμένες συντάξεις
Άρχισαν από τη Δευτέρα να αποστέλλονται τα ενημερωτικά σημειώματα με την υπογραφή Κατρούγκαλου προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές τους.  Στόχος να περιοριστεί η κοινωνική αγανάκτηση των συνταξιούχων που εδώ και τρεις μήνες δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για το πώς προέκυψε το «ψαλίδι» μέσω του επαναυπολογισμού των επικουρικών τους .


Ωστόσο ούτε σ΄αυτό το σημείωμα αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος επαναυπολογισμού. Αντίθετα γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης και να διατηρηθεί «άσβεστη» η ελπίδα ότι πάλι με χρόνια με καιρούς οι συντάξεις θα αυξηθούν.

Η επιστολή αναφέρει  ότι η επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές, δεν μειώθηκαν οι κύριες πλην των υψηλών άνω των 2000 ευρώ  και έμειναν στο απυρόβλητο οι συνταξιούχοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1300 ευρώ . Σημειώνει ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση το άθροισμα της κύριας και επικουρικής , μετά τη μείωση δε μπορεί να είναι κάτω από 1300 ευρώ.

Στην επιστολή που ακολουθεί , ο συγκεκριμένος συνταξιούχος εμπορουπάλληλος με διαδοχική ασφάλιση  είχε ήπια αναπροσαρμογή. Δηλαδή εισέπραττε επικουρική 425,40 ευρώ ,η οποία μειώθηκε στα 397,92.  Μείωση 27 ευρώ. Από τον επαναυπολογισμό προέκυψε προσωπική διαφορά 182 ευρώ.

Ωστόσο μετά τη μείωση, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξής του «έπεφτε» κάτω από τα 1300 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, η σύνταξη δεν μειώθηκε περαιτέρω αλλά η διαφορά ύψους 182 ευρώ διατηρήθηκε ως προσωπική διαφορά.
Η αποστολή  των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα την ημέρα.





ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου