Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Αυτές οι περιοχές θα εκκενωθούν για την απομάκρυνση της βόμβας (Βίντεο)

Σύσκεψη για τον συντονισμό της επιχείρησης απομάκρυνσης της βόμβας, που εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη σε βενζινάδικο στην περιοχή του Κορδελιού, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ και του ΕΚΑΒ και οι δήμαρχοι των τριών εμπλεκόμενων δήμων: ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.

Πατουλίδου: Μέχρι τις 10 το πρωί της Κυριακής ο κόσμος θα πρέπει να έχει φύγει από τα σπίτια του
«Θέλω να πιστεύω ότι και δύο και τρεις και πέντε και έξι ώρες, όσο χρειαστεί, και σε συνεργασία με τον κ. Τόσκα και με τον κ. Καπάκη τη συνηγόρια όλων, γιατί γνωρίζουμε ότι το να απομακρύνεις από την εστία τον κόσμο προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά το βασικότερο είναι να διευκολυνθεί η ομάδα των πυροτεχνουργών ώστε να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να τελειώσει αυτή η ιστορία αναίμακτα για όλους», ανέφερε σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της σύσκεψης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Μάλιστα, πρόσθεσε πως «με τα καινούρια δεδομένα και με τη βοήθεια των χαρτών της πολιτικής προστασίας λογικά είναι περίπου 60.000 άνθρωποι και για τους τρεις δήμους, Ευόσμου- Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα».
Όσο για τη μέρα που θα πραγματοποιηθεί η απενεργοποίηση της βόμβας, αυτή είναι η Κυριακή: «Μέχρι τις 10 το πρωί της Κυριακής ο κόσμος θα πρέπει να έχει φύγει από τα σπίτια του, ώστε να μπει η ομάδα των πυροτεχνουργών για να τελειώσουν το συντομότερο», είπε η αντιπεριφερειάρχης.
Αναφορικά με τη μεταφορά των κατοίκων, κ . Πατουλίδου εξήγησε πως «είναι εδώ και ο ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ και τα «Ελληνικά Πετρέλαια», για να διαθέσουν τα 10 τους λεωφορεία αφού δεν δουλεύουν την Κυριακή. Υπάρχουν, παράλληλα, από τις κοινωνικές δομές των δήμων η γνώση για ανήμπορους ανθρώπους, έτσι ώστε να μετακινηθούν με ασφάλεια».
Φωτόπουλος: Ανοιχτά γήπεδα, γυμναστήρια και δημοτικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή
«Εμείς δεν έχουμε πυκνή δόμηση και κόσμο για να μετακινηθεί. Πλην μόνο των οικισμών της Αγίας Σοφίας, όπου θα δούμε αν είναι μέσα στα 2 χιλιόμετρα της έκτασης που ζητάμε για να μετακινηθούν. Θα τους ζητήσουμε, παρόλα αυτά εκείνη τη μέρα να βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, όπως και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή που περιλαμβάνει το δήμο Δέλτα. Από σήμερα και από τη στιγμή που θα τελειώσει η σύσκεψη, θα πάμε πόρτα-πόρτα σε όλες τις επιχειρήσεις και τα σπίτια του δήμου και θα τους ειδοποιήσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.
Και συνέχισε: «Εμείς θα υποδείξουμε χώρους και το έχουμε κάνει, από τη Σίνδο και πέρα που τελειώνει ο δήμος μας. Δηλαδή σε Σίνδο, Χαλάστρα, Ανατολικό, Κύμινα, Μάλγαρα και Βραχιά, όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που μπορεί ο κόσμος να επισκεφτεί. Γιατί σκεφτείτε ότι μόνο από το Κορδελιό, πρέπει να αποχωρήσει 50.000 κόσμος. Κάπου πρέπει να πάει εκείνη τη μέρα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας, πολύ μεγάλος ο πληθυσμός, γι αυτό θα πρέπει συντεταγμένα να δούμε πως θα λειτουργήσουμε και πως θα το εφαρμόσουμε. Ανοιχτά γήπεδα, γυμναστήρια και δημοτικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή, έτσι ώστε να φιλοξενηθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι. Εμείς έχουμε ήδη ετοιμάσει και τις χημικές τουαλέτες σε ανοιχτούς χώρους και όλα τα άλλα που θα χρειαστούν, όπως κρύα σάντουιτς ή χυμούς που θα πρέπει να διαθέσουμε στον κόσμο».
Κυρίζογλου: Αυτές είναι οι περιοχές που επηρεάζονται
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε πως «οι κατευθυντήριες γραμμές είναι ίδιες με αυτές που δίνει η αντιπεριφέρεια και η κ. Πατουλίδου».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι περιοχές που επηρεάζονται είναι οι εξής: «ΚΤΕΛ, Λαχαναγορά, Κρεαταγορά, το σύνολο του οικισμού του Δενδροποτάμου, η περιοχή Καζαντζάκη μέχρι το Lidl κατά μήκος της Μοναστηρίου και μεταξύ των γραμμών του ΟΣΕ και η δημοτική κοινότητα Μενεμένης, το τμήμα που είναι πάνω και που συνορεύει με το δήμο Ευόσμου, κομμάτι της δημοτικής κοινότητας Μενεμένης από την οδό Δελφών. Δηλαδή Δελφών από τις γραμμές με κατεύθυνση προς το δημαρχείο της Μενεμένης και από τα αριστερά ό,τι υπάρχει προς την Δενδροποτάμου».
«Μιλάμε για έναν πληθυσμό περίπου 10.000 κάτοικοι, έχουμε πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και σήμερα μετά τη σύσκεψη θα τα επισημοποιήσουμε. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός, για να μπορέσει ο στρατός να κάνει τη δουλειά του», συπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.
Σούλας: Η εκκένωση γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών
«Η εκκένωση αυτή γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών και πάντοτε προληπτικά. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η απομάκρυνση του κόσμου δεν θα διαρκέσει πάνω από δυο με τέσσερις ώρες. Ο δήμος ο δικός μας έχει βρει χώρους να φιλοξενήσει αυτούς που δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα για αυτές τις ώρες. Ο δήμος θα διαθέσει τα δικά του λεωφορεία. Οι περιοχές που θα εκκενωθούν είναι όλο το Ελευθέριο Κορδελιό όπως και επίσης ο μισός δήμος Ευόσμου», τόνισε ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.
                 ΠΗΓΗ thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου