Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Παροξυσμός στην Άγκυρα: «Απαγορεύουν» σε υπουργό και αρχηγούς Επιτελείων να επισκέπτονται την Θάσο - ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» 18 ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ 152 ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ!(ΒΙΝΤΕΟ)

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το pronews
 
H Άγκυρα τελεί υπό παροξυσμό και «απαγορεύει» σε υπουργό και αρχηγούς Επιτελείων να επισκέπτονται την Θάσο και να παρακολουθούν ασκήσεις Εθνοφυλακής!
Μάλιστα το παρουσιάζουν ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης! Μιας Συνθήκης που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί με επίσημες δηλώσεις.
Επαναφέρουν στην συζήτηση την «παράνομη κατοχή από την Ελλάδα 18 νησιών του Αιγαίου» και στοχοποιούν και την Θάλσο με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην στρατιωτική άσκηση της Εθνοφυλακής στη Θάσο πριν από λίγες μέρες.  
Η «yenicag» αναφέρει ότι: «Νέα ελληνική πρόκληση στο Αιγαίο. Η Ελλάδα προβαίνει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο»!
« Η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει 18 μεγάλα νησιά τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, ενώ κατέχει και 152 βραχονησίδες και υφάλους  που είναι τουρκικά. Τα Ιμια είναι μέσα σε αυτά. Βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να έχει τα νησιά του Αιγαίο «αποστρατικοποιημένα» και να μην «προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες». Ωστόσο η Ελλάδα παραβιάζει την συμφωνία αυτή και απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας»
Η Τουρκίοα καταγγέλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το παράρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Θεωρούν ότι η Θάσος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη και στην περιοχή της να μην διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες.
Φυσικά αυτό δεν ισχύει καθώς τα νησιά βάση της Χάρτας των Θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα στην Αυτοάμυνα.
«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου.
Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.
Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».
Οι Τούρκοι όλα αυτά τα αγνοούν ή κανουν πως δεν τα ξέρουν και «καταγγέλουν παραβίαση», του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθότι όπως λένε οι Έλληνες πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια στην Θάσο.
Δεν επρόκειτο για στρατιωτικά γυμνάσια αλλά για ασκήσεις Εθνοφυλακής, δηλαδή δυνάμεων Αυτοάμυνας.
«Η πρόσφατη κίνηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ο οποίος μοιράστηκε φωτογραφίες της επίσκεψής του στα social media, να επισκεφτεί τη Θάσο στα πλαίσια στρατιωτικής άσκησης, θέτει ζητήματα. Φαίνεται ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες πως οι στρατιώτες προβαίνουν σε πολεμικά γυμνάσια δοκιμάζοντας ένα οπλικά συστήματα.
Ο Έλληνας υπουργός παραβίασε τις διεθνείς συνθήκης και μάλιστα μοιράστηκε φωτογραφίες από το περιστατικό. Ξεχνά ότι η διαιτησία για τα νησιά είναι ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος. Η κίνηση αυτή είναι ευθεία πρόκληση για την Τουρκία» αναφέρει το κείμενο.
Και το ακταλήγουν ζητώντας από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναλάβει άμεση δράση και να «απαντήσει στην προκλητικότητα της Ελλάδας».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου