Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Στον κόλπο της Αμμοχώστου το Barbaros (Χάρτης)

Στην περιοχή «δέσμευσης» της παράνομης τουρκικής NAVTEX νότια της χερσονήσου της Καρπασίας προς τον κόλπο Αμμοχώστου βρίσκεται από χθες νωρίς το βράδυ το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros. Τις τελευταίες πέντε μέρες, το πλοίο έπλεε με πολύ χαμηλές ταχύτητες στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου και κυρίως επί της νοητής γραμμής των χωρικών υδάτων του νησιού μας, σε μια απόπειρα να στείλει προφανώς δυσνόητα μηνύματα.

Να σημειωθεί ότι το «δηλωθέν» ως συνοδευτικό «Μπράβο Σαπόρτερ» βρίσκεται στο λιμάνι Αμμοχώστου από νωρίς χθες το πρωί, ενώ το απόγευμα χθες προς το λιμάνι κατευθύνθηκε και δεύτερο σκάφος που φαίνεται να συμμετέχει, το ρυμουλκό «Σοντουρούν 10».


Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις ταχύτητες πλεύσης των 3-4 κόμβων, όπως και χωρίς συνοδευτικά που να προστατεύουν τα καλώδια που θα πρέπει να ρίξει πίσω του το σεισμογραφικό, δεν μπορεί να γίνουν τέτοιες έρευνες. Οπότε είναι φανερό ότι και στο αμέσως επόμενο διάστημα, το Barbaros θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία μόνο ως πολιτικό και επικοινωνιακό εργαλείο.
 
Δείτε σχετικό σημερινό χάρτη:

1 – Τα σημείο όπου βρισκόταν σήμερα το πρωί το Barbaros
2 – Η περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία με την παράνομη Navtex
3 - Περιοχή δεσμευμένη από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
4 – Η περιοχή που δεσμεύτηκε με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το «Ράμφορμ Υπερίων».
5 - Περιοχή παράνομα δεσμευμένη (για ορισμένες ώρες χθες και σήμερα) από την Τουρκία για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η τουρκική ηγεσία, που αντέδρασε με την παράνομη NAVTEX στις υπογραφές των εξαιρετικά σημαντικών συμβολαίων του Γ’ Γύρου αδειοδότησης και την ανακοίνωση νέων σεισμογραφικών ερευνών αλλά και γεωτρήσεων τους επόμενους μήνες, αναμένει τις κινήσεις της Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ για να εντείνει τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών, θα φτάσει στην περιοχή μας το υπερσύγχρονο νορβηγικό σεισμογραφικό «Ράμφορμ Υπερίων», που θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή 20.000 τετρ. χιλιομέτρων περίπου, που με βάση την NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία αφορά στα τεμάχια 1,2,7,8,9 και μικρά τμήματα των 11 και 12.

Το σεισμογραφικό που όπως έγραψε ο «Φ» έρχεται απευθείας στην κυπριακή ΑΟΖ από το ναυπηγείο στην Ιαπωνία, έφτασε χθες μέχρι τα μέσα της διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν θα ξεκινήσει αμέσως σεισμογραφικές έρευνες. Κι αυτό, επειδή στο ταξίδι του από την Ιαπωνία προς την Κύπρο, μεταφέρει μόνο εξοπλισμένους σαν αστακούς φρουρούς, αφού πέρασε από περιοχές με έντονη δράση πειρατών. Θα πρέπει να πιάσει σε λιμάνι, όπου θα έρθει το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που θα επανδρώσει τα σεισμογραφικά του τμήματα και το κέντρο πληροφορικής, να εφοδιαστεί με τεχνικό εξοπλισμό και τα αναγκαία εφόδια της αποστολής και μετά να ξεκινήσει για τα σεισμογραφικά.

Να σημειωθεί ότι και το γεωτρύπανο «Γουέστ Καπέλα» που θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 για λογαριασμό των ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ, βρίσκεται ακόμα δεμένο σε λιμάνι της Τενερίφης, όπου προστίθεται ειδικός πρόσθετος εξοπλισμός που απαιτείται για τη συγκεκριμένη γεώτρηση και δεν αναμένεται να φτάσει στο σημείο γεώτρησης τις επόμενες έξι-επτά εβδομάδες.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου