Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Τσαβούσογλου: Η ε/κ πλευρά δεν θα δεχθεί διζωνική λύση

Προεδρικό εκλογικό σύστημα’ συζητείται για τα κατεχόμενα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι μετά το σχηματισμό ‘κυβέρνησης’ στα κατεχόμενα θα αποφασίσουν τις παραμέτρους με τις οποίες μπορούν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και θα τις ανακοινώσουν. Υποστήριξε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά δεν θα αποδεχθεί καμιά λύση βασισμένη στη διζωνικότητα, στην ισότητα των δύο κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα: “Και στην ΤΔΒΚ συζητείται το προεδρικό σύστημα. Μπορεί να γίνει. Εμείς περάσαμε σε προεδρικό σύστημα. Από τώρα βλέπουμε τα οφέλη του”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στα κατεχόμενα “υπάρχει δημοκρατική ωριμότητα αλλά το σύστημα είναι περίπλοκο”. Όπως είπε, “βεβαίως και είναι δημοκρατικό να υπάρχει δυνατότητα να δίνεται ψήφος σε υποψηφίους διαφόρων κομμάτων” αλλά κατά την άποψή του “είναι πολύ περίπλοκο” και “ακυρώνει και την κομματική αλληλεγγύη”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο “κυβέρνηση συνασπισμού”.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ή για το βήμα που θα κάνουμε στην Κύπρο είναι χρήσιμο το συντομότερο να σχηματιστεί ‘κυβέρνηση’ έστω και αν ο ‘πρόεδρος’ είναι που θα συμμετάσχει τις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι η ‘κυβέρνηση’ εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ‘λαού’ και επομένως έχει και εκείνη λόγο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης τον Ιαννουάριο του 2017 μέχρι τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017 με αντικειμενικό τρόπο παρατήρησε πολλά πράγματα.

Ανέφερε ότι η παρατήρησή του είναι πως η ε/κ πλευρά με κανένα τρόπο δεν θα πλησιάσει σε λύση με τις παραμέτρους οι οποίες τέθηκαν με την κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου 2014 που αποτελεί πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών τις οποίες η τουρκική πλευρά αποδέχεται και είναι σωστές παράμετροι. Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα αποδεχθεί καμιά λύση βασισμένη στη διζωνικότητα, στην ισότητα των δύο κοινοτήτων και ο λόγος είναι ότι “κατ’ εκείνους (τους Ε/κ) έχουν κράτος, ο ε/κ τομέας μπήκε στην ΕΕ με άδικο τρόπο, η οικονομία τους είναι καλύτερη, έχουν τα νοσοκομεία τους, τα έχουν όλα και είναι καλύτερα σε σχέση με το βορρά”, όπως υποστήριξε.

Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε πως οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία με την τ/κ πλευρά και πως αυτή η νοοτροπία υπάρχει και στο λαό, την εκκλησία και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα. Υποστήριξε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι το Κραν Μοντάνα άρχισε να υποχωρεί ακόμη και από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών κατά τις διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι την επομένη που πήγε στο Αμβούργο τον συνεχάρηκαν τόσο η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ επειδή είχαν μάθει από τους εκπροσώπους τους στις διαπραγματεύσεις την "ειλικρινή στάση" της Τουρκίας για λύση. “Αλλά δεν έρχεται λύση με το να στηρίζουμε εμείς λύση επειδή υπάρχει και η απέναντι πλευρά”, σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως “αν δεν θα υπάρξει λύση με αυτές τις παραμέτρους, τότε πρέπει να ορίσουμε τις παραμέτρους”, προσθέτοντας πως συμφώνησαν ότι μετά το σχηματισμό ‘κυβέρνησης’ στα κατεχόμενα και την ψηφοφορία της Κυριακής θα καθίσουν και θα δουν ποιες θα είναι οι παράμετροι. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε δηλώσεις στα κατεχόμενα που ενοχλούν την Τουρκία από μια ομάδα που δεν χωνεύει την Τουρκία, η οποία κάνει συνεχώς ερωτήσεις και ρωτάει αν τα κατεχόμενα θα γίνουν ο 82ος νομός της Τουρκίας. Όπως είπε, αυτά δεν τα βρίσκει σωστά, ωστόσο τα αφήνει στην άκρη και μετά το σχηματισμό ‘κυβέρνησης’ θα δουν ποιες θα είναι οι παράμετροι και θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου