Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Τσίπρας σε Ζάεφ: Αντιμετωπίστε τον αλυτρωτισμό και μετά μιλάμε για όνομα(Βίντεο)

Τρεις ώρες διήρκεσε το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός – Οι «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας και οι δεσμεύσεις των Σκοπίων - Επέμεινε ο Τσίπρας σε συνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων - Δέσμευση Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων
Στη σκιά των αντιδράσεων στο εσωτερικό των χωρών και με τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας να βρίσκεται σε… τεντωμένο σχοινί, συναντήθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του.

Το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών άρχισε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και διήρκεσε περίπου 3 ώρες, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων.
Στην ατζέντα των δύο πρωθυπουργών βρέθηκαν οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες συζητήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ επιχείρησαν να εντοπίσουν πού έχει επέλθει συμφωνία, πού εντοπίζεται η διαφωνία και εάν είναι γεφυρώσιμες οι διαφορές.
O κ. Τσίπρας παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση της ελληνικής πλευράς για «λύση-πακέτο», που θα περιλαμβάνει την ονομασία, την ταυτότητα και το αλυτρωτικό στοιχείο.
«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.
Υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις» και στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού σε όλες του τις μορφές.
«Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό τον ΟΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Είπε επίσης ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».
Όπως τόνισε, αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Επανέλαβε, δε, ότι προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., πρέπει να βρεθούν λύσεις στο σύνολο των θεμάτων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων 

Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στους αυτοκινητόδρομους ως ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα δείγμα καλής πίστης. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη υπό την καθοδήγηση των πρωθυπουργών.
Σημείωσε την ανάγκη η τελική λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές, «να φροντίσουμε και τα συμφέροντα των δύο, να λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα των λαών μας» πρόσθεσε.
«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.
«Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε λύση στο τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα. Είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημείωσε ο Σκοπιανός.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου