Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η ετοιμότητα του μαχητή - Κυβερνητικές ψευδαισθήσεις

Η ετοιμότητα του μαχητή
Tου Ν. Λυγερού

Με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα αυτήν την περίοδο, βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η ετοιμότητα του μαχητή. Διότι κάθε θέμα που εμφανίζεται, κάθε πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, δεν μας δίνει απαραίτητα χρόνο για την προετοιμασία της ανταπόκρισης. Έτσι πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας αρνητικό χρόνο για να προλάβουμε ν’απαντήσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά.
Επίσης αν κάνουμε χρήση του στρατηγικού ορθολογισμού θα αντιμετωπίσουμε πιο ανθεκτικά τις επιθέσεις που δεχόμαστε. Είναι λοιπόν σημαντικό όχι μόνο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά και να τις προλαβαίνουμε λόγω ετοιμότητας. Και σε αυτό το επίπεδο έχει μεγάλη αξία και η πρωτοβουλία που είναι ικανή να ξαφνιάσει τον αντίπαλο και να ενοχλήσει τα σχέδιά του. Όταν εξετάζουμε αυτή την ιδιότητα και τη γενικεύουμε σε πολλούς αγώνες και μάχες, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε μερικά χαρακτηριστικά του πολεμιστή, δηλαδή του διαχρονικού μαχητή, ο οποίος κάθε φορά σκέφτεται από πριν το μετά, για να δει το μέλλον πριν έρθει το τέλος του παρόντος. Έτσι η ετοιμότητα είναι αναγκαίο εργαλείο για το επόμενο στάδιο του μαχητή όταν ξεπεράσει τα πρώτα εμπόδια επιβίωσης πάνω στη στρατηγική σκακιέρα.

Κυβερνητικές ψευδαισθήσεις
Tου Ν. Λυγερού

Με το Σκοπιανό βλέπουμε πόσο λανθασμένες είναι οι κυβερνητικές ψευδαισθήσεις. Ενώ οι διπλωμάτες θεώρησαν ότι θα ξεπεράσουν εύκολα το εμπόδιο του ελληνικού λαού, έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν ακολουθούν τις προβλέψεις τους ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό διότι τα Συλλαλητήρια πληθαίνουν. Μετά τα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Μελβούρνης και της Στοκχόλμης έρχεται η σειρά της Νέας Υόρκης μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη. Τώρα ποιος μπορεί από τους κυβερνητικούς κύκλους να πει ότι το πρόβλημα δεν μεγαλώνει. Ακόμα και στα Σκόπια αντιλαμβάνονται ότι το κίνημα της αντίστασης που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα για την προστασία του ονόματος της Μακεδονίας δεν είναι μία αμελητέα δύναμη. Αντιθέτως αυτή γίνεται όλο και πιο ισχυρή με κάθε εμπόδιο που ξεπερνά. Οι κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούν μάταια μέσω της διπλωματίας να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Όμως αν συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να ετοιμαστούν να πέσουν με την κυβέρνηση διότι η Μακεδονία θα είναι η ταφόπλακά τους. Όποιος τολμήσει να φέρει το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων θα σπάσει μόνος του τα κόκκαλά του. Έτσι οι κυβερνητικές ψευδαισθήσεις λειτουργούν με τις διαπραγματεύσεις διότι ασχολούνται με την δυνητική πραγματικότητα και μόνον. Μετά έρχεται η πραγματικότητα της στρατηγικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου