Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΗΠΑ προς Τουρκία: Αν πάρετε τους S-400, ξεχάστε τα F-35

Ξεκάθαρο μήνυμα που βάζει φρένο στην απόκτηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 έστειλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, για να ακυρώσει την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία όπως αναφέρει σήμερα, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.

Σε άρθρο το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Τζανσού Τσαμλιμπέλ, αναφέρεται ότι εκπρόσωποι της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έλαβαν αυτό το μήνυμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. Ο επικεφαλής της αποστολής, Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα από τις ΗΠΑ, με τη γνωστή τακτική των συγκεκαλυμμένων απειλών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το μήνυμα ήταν σαφές: Ή η Τουρκία παίρνει τους S-400 ή τα αμερικανικά F-35. Και τα δύο δεν γίνεται.

Το αμερικανικό τελεσίγραφο φαίνεται να αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει άρδην γραμμή για την αγορά των τεσσάρων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο, με την Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώνει επισήμως την Παρασκευή την απόκτηση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

«Μπορώ να πω ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ σχετικά με το σύστημα πυραύλων Patriot», δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επιπλέον, η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει συστήματα αεράμυνας από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «το σύστημα που αγοράζουμε από τη Ρωσία δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ (σ.σ δεν είναι συμβατά) αλλά διατηρούμε το στόχο μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία αναμένει τα πρώτα S-400, την πλέον σύγχρονη έκδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων, στις αρχές του 2020, αλλά η Μόσχα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να επιταχύνει τις παραδόσεις κατόπιν αίτησης από την τουρκική πλευρά.

ΠΗΓΗ  philenews / protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου