Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

O Τουσκ μίλησε στα Σκόπια σε «άπταιστα μακεδονικά» (Βίντεο)

Στη… «μακεδονική» γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρωτοβουλία του κ. Τουσκ να μιλήσει... «μακεδονικά» αναδείχθηκε, μάλιστα, με ειδική επισήμανση στο επίσημο δελτίο Τύπου της συνάντησης, με έναν αστερίσκο χαμηλά στο κείμενο, να γράφει «delivered in Macedonian». Μία κίνηση ιδιαιτέρως προκλητική από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Σκοπίων, καθώς η γλώσσα και η ταυτότητα των κατοίκων του Σκοπίων αποτελούν «αγκάθια» για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ο κ. Τουσκ κέρδισε την επιδοκιμασία του κ. Ζάεφ που του αναγνώρισε ότι μίλησε σε «άπταιστα μακεδονικά»!
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την απερίφραστη στήριξή του στην προσπάθεια του κ. Ζάεφ για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι για πρώτη φορά διαισθάνεται «πραγματική πολιτική βούληση» για την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.
Τόνισε, επίσης, πως η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια συνιστά την «καλύτερη απόδειξη» πως οι προσπάθειες του κ. Ζάεφ και του σκοπιανού λαού «εντυπωσιάζουν πολλούς στην Ευρώπη».
Φάνηκε μάλιστα να προεξοφλεί το άνοιγμα των ενταξιακών συζητήσεων – παρά τις δυνητικές ενστάσεις της Ελλάδας – λέγοντας στον κ. Ζάεφ ότι «ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας σας θα αρχίσει σύντομα».
Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα εκφράζοντας την ελπίδα πως τα Σκόπια θα λύσουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας, όπως κατάφερε να κάνει με την Βουλγαρία.
«Ελπίζω πως θα κάνετε αυτό το ταξίδι και με την Ελλάδα. Έχετε την άνευ όρων στήριξή μου και πιστεύω σε εσάς», κατέληξε.
Δείτε την επίμαχη αναφορά στα μακεδονικά στην επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου:
tet
Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου