Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

O «Πορθητής» ανοιχτά της Αττάλειας - Απειλή Ντονμέζ (Βίντεο)

Το τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής" αναχώρησε από το λιμάνι της Αττάλειας αλλά δεν πήγε και πολύ μακριά, καθώς  βρίσκεται εντός του κόλπου της Αττάλειας. Στην πραγματικότητα απομακρύνθηκε τόσο από το λιμάνι, όσο ήταν αρκετό για να γυριστούν τα πλάνα για το βίντεο που κυκλοφορεί από τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 1069/18 που εξέδωσαν οι Τούρκοι, δεσμεύεται περιοχή στα ανοικτά του Κόλπου της Αττάλειας για γεώτρηση από την πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων FATIH της Τουρκικής TPAO,  γεγονός που προκάλεσε ανησυχία  στην Αθήνα λόγω της πιθανότητας να στείλει η Τουρκία τον "Πορθητή" σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα πάντως με σημερινή δήλωση του Tούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στον στόχο «Αλάνια 1» στη Μεσόγειο, 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας.
Μάλιστα ο ίδιος, στέλνοντας έμμεσα μήνυμα προς Αθήνα και Λευκωσία, θέλησε να συντηρήσει το σκηνικό έντασης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα. «Αν παρενοχληθούμε, το Ναυτικό μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» δήλωσε.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος, πρόσθεσε, «αλλά θα πράξουμε τα απαραίτητα αν παρενοχληθούμε» σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Παράλληλα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι ο «Πορθητής» αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου