Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

«Ο εχθρός είναι κοινός» – Ελληνικό «εκστρατευτικό σώμα» στην Αίγυπτο – Κάιρο σε Άγκυρα: «Προστατεύουμε τα συμφέροντά μας»(Βίντεο)

Τρομερά μεγάλη σημασία δίνει η Αίγυπτος στην κοινή άσκηση με Ελλάδα και Κύπρο στην Αλεξάνδρεια με φόντο τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή, ενώ παράλληλα  έχουμε ανακοίνωση για νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ.   
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την έναρξη της κοινής στρατιωτικής άσκησης των ΕΔ, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ελλάδος Κύπρου με την ονομασία «Μέδουσα-2019», η οποία  περιλαμβάνει τη συμμετοχή μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων του αιγυπτιακού, κυπριακού και ελληνικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και μονάδων των ειδικών δυνάμεων και της πολεμικής αεροπορίας, μέχρι την 19 Απριλίου 2019.

Αιγυπτιακό ΜΜΕ, αναφέρει επικαλούμενη πηγές στο προεδρικό μέγαρο του προέδρου Αλ Σίσι, ότι ο  ευρύτερος στόχος της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ-2019» είναι η στρατιωτική προστασία ζωτικών στόχων της Α. Μεσογείου από πιθανές απειλές, υπονοώντας σαφώς την Τουρκία και τις απίστευτες βλέψεις της στην περιοχή, ειδικά μετά την απίθανη επιστολή των Τούρκων στον ΟΗΕ,  με την οποία «οριοθετούν» ΑΟΖ, εξαφανίζοντας ουσιαστικά  το Καστελόριζο το οποίο ενώνει την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ.
«Η άσκηση αποτελεί μέρος του ετήσιου κοινού σχεδίου ασκήσεων που εκτελούνται από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με «αδελφές χώρες» για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δυνάμεών τους.
Η εκπαίδευση στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων δυνάμεων με την ανταλλαγή εμπειριών και την προετοιμασία αυτών των δυνάμεων για την εκτέλεση κοινών καθηκόντων υπό ποικίλες περιστάσεις. Ο ευρύτερος στόχος είναι η προστασία ζωτικών στόχων της Μεσογείου από πιθανές απειλές.

Η εκπαίδευση υλοποιείται υπό το πρίσμα της αυξανόμενης συνεργασίας και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και των συμμαχικών χωρών.
Οι δυνάμεις εργάζονται για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή της Μεσογείου» καταλήγει  η αιγυπτιακή εφημερίδα.
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία κάτω από το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων ετοιμάζει σοβαρή αντίδραση σε Α.Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, θέλοντας η ίδια να εισέλθει «σφήνα» στο τεράστιο παιχνίδι διαμοιρασμού της ενεργειακής «πίτας»στην περιοχή…ακάλεστη όμως.  
Κοινός παρονομαστής των τριών χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση είναι το προκλητικό τουρκικό σχέδιο «Γαλάζια πατρίδα», που αφορά  παλαιό σχέδιο αναβίωσης του τουρκικού εθνικού όρκου (1922),  το οποίο έχει σημάνει συναγερμό εκτός Ελλάδας- Κύπρου και στην Αίγυπτο.
Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος.
Η  άσκηση «Μεδουσα-2019» αποτελεί ήδη την μεγαλύτερη άσκηση στην περιοχή , ενώ προκαλεί οργή και μίσος στον Ερντογάν και την Άγκυρα, λόγω της εμπέδωσης ενός αντι-τουρκικού μετώπου στα ενεργειακά σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν.
Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση η Τουρκία είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την μεγάλη ενόχληση από την παρουσία Αιγυπτίων κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Σήμερα επίσης είχαμε την ανακοίνωση στο Ισραήλ περί ανακάλυψης τρομερού κοιτάσματος φυσικού αερίου, (κοίτασμα Karish North) μεγέθους μεταξύ 28 και 42 δισεκ. κυβικών μέτρων (1 έως 1,5 τρισεκ. κυβικά πόδια) στην AOZ του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Energean.
Η γεώτρηση έφθασε σε τελικό βάθος 4,880 μέτρων και εντοπίστηκε στήλη υδρογονανθράκων έως 249 μέτρα, κάτι που φέρει ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή από ΗΠΑ και Ρωσία μιας και τα κοιτάσματα εκεί και κάτω από την Κρήτη είναι απλά τεράστια και μπορούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη για πολλά πολλά χρόνια.
Αυτό το σκηνικό λοιπόν απαιτεί από την χώρα μας, με δεδομένη την απληστία της Άγκυρας και την προσπάθεια δημιουργίας ΑΟΖ, τον άμεσο εξοπλισμό των ΕΔ, με σύγχρονες μονάδες επιφανείας με πυραύλους Cruise βεληνεκούς 300 χλμ, σύγχρονα αεροσκάφη και συστήματα αυτοπροστασίας σε όλα τα ελληνικά άρματα μάχης.
Η μάχη της Μεσογείου για τους υδρογονάνθρακες δεν θα αργήσει πιθανόν να ξεκινήσει με την Τουρκία, για αυτό οφείλουμε να έχουμε λάβει τα καλύτερα μέτρα μας, μαζί με την δημιουργία κοινού αμυντικού τόξου με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ.  
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ , από 13 έως 19 Απριλίου 2019,  πραγματοποιείται  η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 8», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των 2 χωρών, ενώ θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Στην εν λόγω άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου.
Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:
1 Φρεγάτα (με οργανικό Ε/Π).
1 Αρματαγωγό.
1 Υποβρύχιο.
1 Ναρκοθηρευτικό.
8 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
1 Ελικόπτερο CHINOOK.
3 Επιθετικά ελικόπτερα AH-64.
Διμοιρία Πεζοναυτών.
Προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων.
Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:
1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.
Προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων.
Οι Aιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:
1 Ελικοπτεροφόρο.
1 Φρεγάτα.
2 Πυραυλακάτους.
1 Υποβρύχιο.
8 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
Προσωπικό ειδικών δυνάμεων .
Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Στην άσκηση έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σουδάν και ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου