Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ: Θα χρεώνονται πια οι αναλήψεις – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Αλλαγές στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ καθώς έρχονται χρεώσεις. Τι επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη και τι θα γίνει στην Ελλάδα.

Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ γίνεται (μέχρι σήμερα) χωρίς χρέωση από όλα τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν θα αργήσει να περάσει στο παρελθόν. Η τάση για την επιβολή χρεώσεων στις αναλήψεις μετρητών μοιάζει να κερδίζει έδαφος. Η βρετανική ένωση καταναλωτών Which τονίζει ότι σε 1.700 ΑΤΜ έγινε αλλαγή λειτουργίας τους και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών από τις αρχές της χρονιάς. Η αλλαγή αυτή αφορά ΑΤΜ που λειτουργεί η εταιρεία Cardtronics, στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Στη Μεγάλη Βρετανία οι ηλεκτρονικές πληρωμές κυριαρχούν. Κάρτες και κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για όλες τις μικροσυναλλαγές και τα μετρητά σπάνια χρησιμοποιούνται. Συντριπτική είναι η κυριαρχία των ηλεκτρονικών μέσων και σε άλλες χώρες όπως στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ σε όλη την Ευρώπη οι συναλλαγές με μετρητά περιορίζονται. Επίσης, η NoteMachine, άλλη εταιρεία παροχής μετρητών, εξετάζει να μετατρέψει σε μηχανήματα επί πληρωμή τα 4.000 από τα 7.000 ΑΤΜ του δικτύου της.



Σύμφωνα με το economistas.gr, τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η διακίνηση μετρητών έχει μεγάλο κόστος για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Τα μετρητά, πέρα από την εκτύπωση απαιτούνται πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας για την μεταφορά και την διατήρησή τους. Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ωστόσο ότι η επιβολή προμήθειας στις αναλήψεις μετρητών θα επεκταθεί με γρήγορα βήματα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα συμβεί πρέπει να ωριμάσουν περαιτέρω οι συνθήκες.



Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι μακριά από τη χώρα μας αυτή η εφαρμογή. Επιτελικό στέλεχος τράπεζας μιλώντας στο economistas.gr, τονίσει ότι «στην Ρουμανία ήδη έχει επιβληθεί προμήθεια στην ανάληψη μετρητών».

ΠΗΓΗ pagenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου