Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Αναστασιάδης προς ΕΕ: Ήρθε η ώρα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Οι προκλήσεις παραπέμπουν στην εισβολή

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάξιάς της, θα επιδιώξει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός, Νίκος Αναστασιάδης.
«Έχω την πρόθεση να αναπτύξω τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου.
«Ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά» είπε ο κ. Αναστασιάδης, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, μιλώντας ενώπιον της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ),
στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών, στο Σίμπιου της Ρουμανίας.
Προς ενημέρωση των ηγετών των κρατών – μελών που συμμετείχαν στις εργασίες του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.
«Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία  μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».
Επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε ώτα μη ακουόντων». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κας Μογκερίνι αντιμετωπίστηκε με ειρωνία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι «απώτερος στόχος είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

ΠΗΓΗ tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου