Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Στην αντεπίθεση η Λευκωσία: Ανίχνευσαν τις επόμενες γεωτρήσεις στην Κύπρο – Εξελίξεις με τα τεμάχια 6, 7 & 10

Ανεβάζει κι άλλο το «θερμόμετρο» στα μέτωπα που έχει ανοίξει με Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη βαριά ήττα που υπέστη με τη σαρωτική νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. 

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει ακόμα και την ΕΕ, απαντώντας στο τελεσίγραφο των «27» για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, όχι μόνο εντείνει την επιθετικότητά της, αλλά εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τη στρατηγική της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από προκλητικές ενέργειες και απειλές.

Η Κύπρος όμως παρά τους λεονταρισμούς Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτη και όπως αναφέρει ο Πέτρος Θεοχαρίδης για τον Φιλελέυθερο της Κύπρου, ολοκληρώθηκαν οι εξειδικευμένες τεχνικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές έρευνες με τις οποίες συμπληρώθηκε ουσιαστικά η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για τη λεπτομερή μορφολογία και κατάσταση του βυθού στα σημεία των επόμενων γεωτρήσεων που θα γίνουν στα τεμάχια 6, 7 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι τελευταίες έρευνες, που ξεκίνησαν στις αρχές περασμένου Μαΐου, έγιναν από το ειδικό σκάφος για τέτοιες δραστηριότητες «Deep Helder» και με τη βοήθεια υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ. Το σκάφος αναχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν τη λήξη του αρχικού χρονοδιαγράμματος, αφού υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες τόσο σε σχέση με τη θάλασσα όσο και με τον βυθό στα σημεία των ερευνών.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν γύρω από το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τις προεκτάσεις του στο τεμάχιο 7, αλλά και τα όριά του προς το τεμάχιο 10. 
Επίσης, επικαλύπτουν την περιοχή του κοιτάσματος «Γλαύκος», όπως και άλλους στόχους στην ευρύτερη περιοχή ένθεν και ένθεν των ορίων των τεμαχίων 6 και 10, όπου έχουν εντοπιστεί για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης ελπιδοφόροι στόχοι.
Πρόκειται για στόχους επόμενων γεωτρήσεων τόσο για λογαριασμό των TOTAL – Eni στα τεμάχια 6 και 7, όσο και επόμενη γεώτρηση ή γεωτρήσεις –περιλαμβανομένης επιβεβαιωτικής στον «Γλαύκο»– της ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10.
Με βάση και μέρους των στοιχείων που συλλέχθηκαν από το νορβηγικό «Deep Helder», όσο και αυτά προηγούμενων εξειδικευμένων ερευνών με το ερευνητικό σκάφος «Nautical Gео», προγραμματίζεται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υποβληθούν όλες οι μελέτες και θα ολοκληρωθεί η περίπλοκη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης και των περιβαλλοντικών αδειών.
Οι αιτήσεις για τις περιβαλλοντικές άδειες προβλέπεται ότι θα γίνουν ανά «ομάδα» γεωτρήσεων και όχι για κάθε γεώτρηση ξεχωριστά.
ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΤΟ «ΓΙΑΒΟΥΖ»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλέει προς το λιμάνι της Αττάλειας, και όχι στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Με βάση την πορεία του, όπως φαίνεται στον χάρτη το «Γιαβούζ» πλέει προς την Αττάλεια, συνοδευόμενο από την φρεγάτα F 490 Gaziantep του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.


ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου