Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η ”βουλή” στα κατεχόμενα συζήτησε τις αποφάσεις για Βαρώσια

Οι πρόσφατες αποφάσεις στα κατεχόμενα για τα Βαρώσια συζητήθηκαν σήμερα σε συνεδρίαση της “βουλής” στα κατεχόμενα όπου οι “βουλευτές” από διάφορα κόμματα κατέθεσαν τις απόψεις τους.
Ο “πρωθυπουργός” Τατάρ επανέλαβε ότι η συζήτηση για ομοσπονδία έχει τελειώσει και ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση. Ανέφερε επίσης πως η “συγκυβέρνηση” είναι σε αρμονία και ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Πρώτοι πήραν το λόγο οι αρχηγοί ή βουλευτές των κομμάτων. Ο Ερχάν Αρικλί του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) ανέφερε πως γίνονται αντικρουόμενες τοποθετήσεις από την “κυβέρνηση” για το ζήτημα και ότι πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση και συναίνεση. Ο ίδιος και το κόμμα του είπε, τάσσονται υπέρ της διάνοιξης υπό τ/κ διοίκηση.
Ο Τζεμάλ Οζγιγίτ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) ανέφερε πως όλα πρέπει να συζητηθούν ανοικτά και ότι ο ηγέτης της Τ/κ κοινότητας δεν πρέπει να παρακάμπτεται, και πρόσθεσε πως έγινε μυστική συνάντηση του “υπέξ” με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο λαός. Ο Οζγιγίτ αναφέρθηκε σε σειρά βημάτων όπως η διάνοιξη υπό τα Ηνωμένα Έθνη των Βαρωσίων και ότι τα ΗΕ μπορούν να επιβλέψουν την επιστροφή των νομίμων κατοίκων όποιοι και αν είναι αυτοί, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν και απαιτήσεις για γη που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ.
Από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε πως η “κυβέρνηση” προβαίνει σε αντικρουόμενες δηλώσεις , ότι ο “πρωθυπουργός” είπε για άνοιγμα υπό τ/κ διοίκηση και ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση το συντομότερο.
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει γνώση για το τι συζητείται.
Ο “υπέξ” Κουντρέντ Οζερσάϊ πήρε αμέσως μετά το λόγο αναφέροντας ότι το “υπουργικό” έλαβε μια ξεκάθαρη απόφαση , ότι θα γίνει προκαταρκτική μελέτη στην περίκλειστη πόλη και ότι στόχος είναι να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα των νομίμων κατοίκων αλλά και του ΕΒΚΑΦ.
Ο Οζερσάϊ είπε ότι θα γίνουν επαφές με τα κόμματα και τον “πρόεδρο” και θα ζητηθούν οι απόψεις τους και ότι συναντήσεις θα γίνουν και με τους Ταλάτ και Ερογλου. Ανέφερε ότι η “προεδρία” πάντοτε ενημερώνεται για “επίσημες” συναντήσεις και ότι αν προκύψει κάτι σε ανεπίσημη συνάντηση, και τότε ενημερώνεται.
Στην “κυβέρνηση” υπάρχει αρμονία είπε ο “πρωθυπουργός” Τατάρ προσθέτοντας ότι εξαντλείται η συζήτηση για την ομοσπονδία και ότι ο ίδιος δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με τον Ακιντζί. Ανέφερε ότι είναι ορθό να ασκείται προληπτική πολιτική για τα Βαρώσια και ότι θα πρέπει να ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους παλιούς ιδιοκτήτες ή αυτοί θα έρθουν υπό τ/κ διοίκηση ενώ δεν απέκλεισε σε κάποιο στάδιο να γίνει και κάποια συζήτηση με τα ΗΕ, χωρίς να κάνει αναφορά στο τι θα συζητηθεί.
Ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν συζητείται η εκπόνηση μελέτης και ότι καμία απόφαση δεν πάρθηκε ακόμη για άνοιγμα των Βαρωσίων και ότι όλα τα κόμματα στην “συγκυβέρνηση” συμφωνούν για την διαδικασία.
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου