Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Eκτακτη συνέντευξη τύπου για Τουρκία και S-400 - Γερουσιαστές: «Τέλος τα F-35»

Ανανέωση 18.35) Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου και ασκών χρέη υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ με αφορμή την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.

Ο Έσπερ δήλωσε τα εξής:
«Είμαστε ενήμεροι ότι η Τουρκία άρχισε την παραλαβή των S-400. 

Η θέση μας για τα F-35 δεν έχει αλλάξει και θα μιλήσω με τον τούρκο ομόλογό μου, Χουλουσί Ακάρ αργότερα.

Θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση αργότερα».

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν λίγο πως ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για την απάντηση στην παραλαβή από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λορντ και ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για θέματα πολιτικής Ντέιβιντ Τράχτενμπεργκ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά τους Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές τόνισαν σε ανακοίνωση τους πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα λάβει δράση, ούτως ώστε η Τουρκία να μην παραλάβει κανένα F-35.
«Όσο ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει να θέτει τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο, αποκτώντας ρωσική τεχνολογία άμυνας, οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν την πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και θα εφαρμόσουμε τους φυσιολογικούς περιορισμούς σε οποιαδήποτε κυβέρνηση αγοράσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι γερουσιαστές Τζέιμς Λάνκφορντ, Τζίαν Σάνιν, Θομ Τίλις και Κρις Βαν Χόλεν.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές εκφράζουν την απογοήτευσή τους σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «προσπαθεί να παίξει και με τις δύο πλευρές». 
«Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και ρωσικό και αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό να κάθονται δίπλα - δίπλα», τονίζουν ακόμη.

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του στο Twitter, ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι αποκάλεσε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 «τεράστια αποτυχία για την εθνική ασφάλεια», όσον αφορά στη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ενέχει τον κίνδυνο υποβάθμισης των σχέσεων με την Τουρκία, απειλώντας να ωθήσει σε κρίση τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου