Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Το γεγονός που έφερε την αλλαγή στον πλανήτη - Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους(Βίντεο)

Το βασικό σενάριο για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων στηρίζεται στην πτώση ενός τεράστιους αστεροειδούς, ο οποίος σχημάτισε τον σημερινό Κόλπο του Μεξικού (ανάμεσα στη Φλόριντα και τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής) και προκάλεσε τη δραματική αλλαγή του κλίματος στη Γη, αφού πρώτα ο ουρανός είχε καλυφθεί για χρόνια από νέφος, που εμπόδιζε τις ακτίνες του ήλιου να πέσουν πάνω στον πλανήτη μας.

Τι συνέβη την περίοδο εκείνη; Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι ο αστεροειδής που συνετρίβη στην επιφάνεια της Γης και προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, «κτύπησε» με ισχή 10 δισ. ατομικών βομβών, όπως αυτές που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας, την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ήταν ένα γεγονός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του πλανήτη, εξαλείφοντας τα κυρίαρχα τότε τεραστίων διαστάσεων ερπετά και ανοίγοντας τον δρόμο για την επικράτηση του ανθρώπου. Όπως αναφέρουν στο κείμενο συμπερασμάτων οι ερευνητές, ο αστεροειδής έπληξε σχεδόν όλον τον πλανήτη και εξαφάνισε το 75% της ζωής στη Γη. Το ωστικό κύμα του σάρωσε τα πάντα σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων, καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνεια του πλανήτη.
Από την πρόσκρουση του μεγάλου ουράνιου αντικειμένου, προκλήθηκε τσουνάμι πολλών εκατοντάδων μέτρων. Για να δώσουμε ένα στίγμα, τα κύματα έφτασαν σε μία απόσταση ίση από την ακτή των ΗΠΑ έως το Ιλινόις στην ενδοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ώστιν στο Τέξας, υπολογίζουν ότι το τσουνάμι είχε ύψος από 500 έως και 1.300 μέτρα!
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα σε επιστημονικό περιοδικό, ανακαλύφθηκαν ορυκτά από το βαθύ υπέδαφος του Κόλπου του Μεξικού σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.
Όμως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο μεγάλος «δολοφόνος» δεν ήταν αυτή καθ' αυτή η πρόσκρουση και η έκρηξη που ακολούθησε. Ήταν η αλλαγή της ατμόσφαιρας. Τα υλικά, σε μορφή σκόνης, από την πρόσκρουση, εκτοξεύτηκαν πολλά χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα πυκνό νέφος, το οποίος εμπόδιζε τις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στη Γη.
Αυτό προκάλεσε μία παρατεταμένη ψυχρή περίοδο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. «Ο πραγματικός δολοφόνος πρέπει να ήταν η ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Sean Gulick, καθηγητής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στην σχολή Jackson of Geosciences. «Ο μόνος τρόπος για να υπάρχει μία παγκόσμια μαζική εξαφάνιση όπως αυτή που συνέβη πριν από εκατομμύρια χρόνια, είναι μια ατμοσφαιρική επίδραση», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου