Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ερντογάν κατά ΗΠΑ για μη αποχώρηση Κούρδων από Συρία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν κοινές περιπολίες με Κούρδους μαχητές στη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.
«Σήμερα, ξεκινήσαμε τη δεύτερη κοινή μας περιπολία ως μέρος της συμφωνίας με τη Ρωσία. Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν ξεχωριστές περιπολίες με την τρομοκρατική ομάδα των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), αλλά αναμένουμε να φύγουν! Πώς οι ΗΠΑ το εξηγούν αυτό; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη συμφωνία μας», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.


Η δήλωση μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον στις 17 Οκτωβρίου για κατάπαυση του πυρός ώστε να καταστεί δυνατή η αποχώρηση των δυνάμεων του YPG από την τουρκική συνοριακή περιοχή ημέρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Αφού η εκεχειρία των πέντε ημερών έληξε, ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι μαχητές θα απομακρύνονταν από τη συνοριακή περιοχή.

Επιπλέον, η Τουρκία και η Ρωσία ξεκίνησαν από τότε κοινές περιπολίες κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη βορειοανατολική Συρία για εκκαθάριση της περιοχής από τις κουρδικές  μονάδες και της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.

ΠΗΓΗ philenewssputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου