Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στον Ακάρ για τα 16 ελληνικά νησιά

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Για υποκρισία κατηγορεί την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών σε μία σκληρή ανακοίνωση με την οποία απαντά στους ισχυρισμούς του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προσθέτει ότι είναι φυσικό η Τουρκία «να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου».
Τέλος σημειώνει ότι, «εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός είχε υποστηρίξει ότι η παρουσία στρατευμάτων σε 16 από τα 23 ελληνικά νησιά - που βρίσκονται σε καθεστώς μη στρατιωτικοποίησης - παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, παραπέμποντας σε μια σειρά διεθνών συμφωνιών.
Η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί σημαντικά, μετά τις γεωτρήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.
Προ ημερών μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι «παίζει λάθος το παιχνίδι, δεν κάνει σωστά βήματα» με αφορμή την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Λιβύη, διαμηνύοντας ότι όλες πραγματοποιούνται στη βάση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής κυριότητας των εμπλεκόμενων χωρών.

ΠΗΓΗ sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου