Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Στρατηγική ανθρώπινη συμπαράσταση - Η Τουρκία ακολούθησε το παράδειγμα της Κίνας

Στρατηγική ανθρώπινη συμπαράσταση
Του Ν. Λυγερού


Η στρατηγική διαχείριση της πανδημίας λειτουργεί και πριν τη θεραπεία, αφού διαχειρίζονται τους ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί, αυτούς που έχουν μολυνθεί αλλά δεν το ξέρουν επειδή δεν έχουν συμπτώματα και τους ασθενείς. Με άλλα λόγια δεν είναι περιορισμένη στα νοσοκομεία. Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν είναι σημαντικό να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες ακολουθώντας τις οδηγίες και τα μέτρα, έτσι ώστε να διευκολύνουν το όλο έργο και να έχουμε απτά αποτελέσματα μετά από μερικές ημέρες, χάρη στην τεχνική της απομόνωσης
στον χώρο. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη δικτύωσή μας όχι με κοινωνικά μέσα που δεν αντέχουν τις κρίσεις, αλλά με ανθρώπινα που είναι πιο ανθεκτικά. Είναι καλό να παίρνουμε τηλέφωνο τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και είναι καλό να στέλνουμε μηνύματα συμπαράστασης χωρίς υπερβολές με γαλήνιο τρόπο, έτσι ώστε οι δικοί μας να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται όντως για μια κρίση, η οποία είναι σοβαρή αλλά ταυτόχρονα ότι είναι διαχειρίσιμη απλώς θέλει ορθολογισμό και στρατηγική, έτσι ώστε να μειωθούν δραστικά οι επιπτώσεις της πάνω στον πληθυσμό. Δεν είμαστε πια μόνο στη φάση ενημέρωσης αλλά χρειάζεται και η ανθρώπινη συμπαράσταση.

Η Τουρκία ακολούθησε το παράδειγμα της Κίνας
Του Ν. Λυγερού


Με τα ίδια ψέμματα, για τον ίδιο λόγο, η Τουρκία ακολούθησε το παράδειγμα της Κίνας και έκρυψε τα κρούσματα που είχε για να μη φανεί η ανικανότητα της. Το πρόβλημα είναι ότι ακολούθησε την ίδια τακτική ενώ ήδη είχαμε δει ότι είναι αποτυχημένη. Θεώρησε όμως ότι η προπαγάνδα της θα μπορούσε να νικήσει την πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύει το χαμηλό επίπεδό της. Η Κίνα έκρυψε την επιδημία που γεννήθηκε στη χώρα της για να μην κατηγορηθεί το σύστημα της. Έτσι με αυτόν τον τρόπο διέπραξε τελικά ένα έγκλημα ειρήνης αφού χωρίς καμία προειδοποίηση, οι άλλες χώρες δεν μπόρεσαν να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση της ασθένειας και αυτό εξαπλώθηκε παντού χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Και ενώ βλέπουμε τώρα και μήνες τις επιπτώσεις, η Τουρκία φάνηκε να κάνει το ίδιο για να αποδείξει την ανωτερότητά της σε όλες τις χώρες, αλλά μάταια, διότι επί της ουσίας γελοιοποιήθηκε αφού όλες αντιλήφθηκαν ότι έλεγε ψέματα και τίποτα άλλο. Μάλιστα την ώρα που γινόταν αυτό, η Τουρκία έκανε και επίδειξη λέγοντας ότι είναι η καλύτερη χώρα για τη διαχείριση της κρίσης. Αλλά το boomerang δεν άργησε να έρθει πίσω. Έτσι ακόμα και το θέμα της κρατικής διακίνησης των λαθρομεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας στην Ευρώπη, αποτέλεσε μία ήττα αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τα σύνορά της στο επίπεδο ζώνης Σένγκεν. Κατά συνέπεια η Τουρκία θα πρέπει να διαχειριστεί την ασθένεια που άφησε να πολλαπλασιαστεί και μέσω των λαθρομεταναστών της που διακινεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου