Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ο πρώην επικεφαλής της MI6 υποστηρίζει πως ο κορονοϊός ξέφυγε έπειτα από ατύχημα σε εργαστήριο

Μια αμφιλεγόμενη έρευνα που έχει δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει πως ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα.
Ο σερ Ρίτσαρντ Ντίρλοβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (MI6), δήλωσε στην εκπομπή Planet Normal του Telegraph ότι μια επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε από μια νορβηγική-βρετανική ερευνητική ομάδα, υποδηλώνει ότι η πανδημία προέκυψε από ιό που δραπέτευσε από εργαστήριο στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, έχουν εντοπιστεί ενδείξεις μέσα στη γενετική αλληλουχία του ιού,
που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα βασικά στοιχεία του ήταν φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι.
«Νομίζω ότι αυτό ξεκίνησε ως ατύχημα… εγείρει το ζήτημα, για το αν η Κίνα θα πάρει ποτέ την ευθύνη, θα δώσει αποζημιώσεις. Νομίζω ότι θα κάνει κάθε χώρα του κόσμου να επανεξετάσει πώς αντιμετωπίζει τη σχέση της με την Κίνα και πώς η διεθνής κοινότητα συμπεριφέρεται απέναντι στην κινεζική ηγεσία» δήλωσε ο σερ Ρίτσαρντ Ντίρλοβ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της MI6 μεταξύ του 1999 και του 2004.
Ο ίδιος δεν κατηγορεί το Πεκίνο ότι απελευθέρωσε εσκεμμένα τον ιό, αλλά κατηγορεί την Κίνα ότι στη συνέχεια κάλυψε το μέγεθος της επιδημίας.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους καθηγητές και επικεφαλής είναι ο καθηγητής Άνγκους Νταλγκλέις του St. George's Hospital στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο Νορβηγός ιολόγος Μπίργκερ Σορένσεν, εντοπίστηκαν «τμήματα τοποθετημένα στην επιφάνεια της αλληλουχίας του SARS-CoV-2».
Η έρευνα αναφέρεται πως ο SARS-CoV-2 διαφέρει πολύ από οποιονδήποτε άλλο ιό Sars που μελετήθηκε προηγουμένως και, κατά συνέπεια, είναι αμφίβολο ότι οι προσπάθειες για ανάπτυξη ενός εμβολίου θα οδηγήσουν σε επιτυχία.
Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι ο κορονοϊός είναι ένας «εξαιρετικά καλά προσαρμοσμένος ιός για συνύπαρξη με τον άνθρωπο», και πιθανότατα δημιουργήθηκε μέσω ενός πειράματος εργαστηρίου στη Γουχάν για την ανάπτυξη «χιμαιρικών ιών υψηλής ισχύος».
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, είχε απορριφθεί νωρίτερα από διάφορα περιοδικά, όπως το «Nature και το Journal of Virology», τα οποία έκριναν την έρευνα «ακατάλληλη για δημοσίευση».
Επίσης, ξαναγράφτηκε αρκετές φορές για να αφαιρεθούν οι κατηγορίες προς την Κίνα πριν δημοσιευτεί στο «Quarterly Review of Biophysics Discovery», ένα περιοδικό υπό την αιγίδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου του Νταντί.
Τέλος, ένας επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του νορβηγικού στρατού και ένας από τους αρχικούς συγγραφείς, ο Τζον Φρέντρικ Μόξoν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να διαγραφεί το όνομά του από την έρευνα.

ΠΗΓΗ sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου