Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Πυροτέχνημα με πλάνα αρχείου η άσκηση «γαλάζια πατρίδα»: Η προπαγάνδα και οι απειλές Ερντογάν – Η απάντηση της Ελλάδας

Η κόπωση πλέον είναι ξεκάθαρο ότι κυριαρχεί στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως σε ναυτικό και αεροπορία παρά την προσπάθεια των γειτόνων να αποδείξουν το αντίθετο.

Τα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» έσβησαν αυτή τη φορά πολύ νωρίς για την πολυδιαφημισμένη «γαλάζια πατρίδα» του Ταγίπ Ερντογάν. Η αυλαία για την δήθεν μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η οποία θα επισφράγιζε-όπως τόνιζαν οι γείτονες-την κυριαρχία τους στις θάλασσες γράφτηκε με ένα «φθηνό» σόου διανθισμένο με τις γνωστές «κορώνες» του Τούρκου προέδρου αλλά και πλάνα αρχείου από δραστηριότητες του Τουρκικού ναυτικού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη φορά δεν επισκέφθηκε κάποια φρεγάτα όπως έκανε στο παρελθόν αλλά περιορίστηκε να εκφωνήσει μια από τις γνωστές copy-paste εμπρηστικές και αλαζονικές ομιλίες του σε Τούρκους αξιωματούχους και επιτελείς. Περιορισμένες βολές πυροβόλων και Α/Α όπλων σε βίντεο κακής ποιότητας αποτελούσαν το ντεκόρ με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει τα περί κυριαρχίας και δικαιωμάτων της Άγκυρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρα από την «αναιμική» παρουσία του Τουρκικού στόλου ο οποίος περιορίστηκε σε μικρής κλίμακας δραστηριότητες και πάντα κοντά στα Τουρκικά παράλια «φτωχή» για ακόμη μια φορά ήταν και η παρουσία στην άσκηση της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Στο «peak» της άσκησης και στο πλέον σύνθετο σενάριο αεροναυτικής συνεργασίας το οποίο εκτελέστηκε ανατολικά της Ρόδου κοντά στο ναύσταθμο του Ακσάζ, η Τουρκική αεροπορία απογείωσε συνολικά έντεκα μαχητικά F-16,πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ATR-72, ένα UAV και δύο ελικόπτερα. Την ώρα που σε αντίστοιχες μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ή ακόμα και σε ημέρες έντονης εκπαιδευτικής δραστηριότητας η Πολεμική μας Αεροπορία έχει φτάσει να απογειώνει ακόμα και 120 μαχητικά. Μόνο 29 είχαν απογειωθεί ταυτόχρονα την περασμένη εβδομάδα για εκπαίδευση στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όταν η Άγκυρα είχε βγάλει για έρευνες το «Cesme».

Η κόπωση πλέον είναι ξεκάθαρο ότι κυριαρχεί στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως σε ναυτικό και αεροπορία παρά την προσπάθεια των γειτόνων να αποδείξουν το αντίθετο. Την ίδια ώρα ο χάρτης τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ και δείχνει παντού στην Ανατολική Μεσόγειο την προβολή σημαίας από το Πολεμικό Ναυτικό είναι εντυπωσιακός και ταυτόχρονα ενδεικτικός των ουσιαστικών απαντήσεων που δίνει το Ελληνικό Επιτελείο στα Τουρκικά ‘’πυροτεχνήματα’’. 

Και μπορεί τα πλοία του Στόλου να συμπληρώνουν δεκαετίες επιχειρησιακής δραστηριότητας με το ΓΕΝ πλέον να αναζητά την αντικατάστασή τους από καινούργιες Μονάδες όμως διατηρούνται όπως φαίνεται απόλυτα αξιόμαχα. Με τα πληρώματα των φρεγατών να παραμένουν στη θάλασσα τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και να αναλαμβάνουν τη  μια αποστολή μετά την άλλη χωρίς τις περισσότερες φορές ούτε καν χρόνο για ελάχιστη ξεκούραση. 

Ο εντυπωσιακός πλους της φρεγάτας ‘’ΥΔΡΑ’’ στον Περσικό και ο κατάπλους στη Χάϊφα του Ισραήλ, οι εικόνες με τον ‘’ΚΑΝΑΡΗ’’ στο ‘’φτερό’’ του αεροπλανοφόρου ‘’Charles De Gaulle’’, o‘’KOΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ’’ και ο ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’ στη Συμμαχική αρμάδα της ανθυποβρυχιακής ‘’Dynamic Manta’’, η ‘’ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ’’ στην ‘’Unifil’’ του ΟΗΕ , η ‘’ΑΙΓΑΙΟ’’ στην Ευρωπαϊκή ‘’Irini’’ στις ακτές της Λιβύης αλλά και το N/Θ ‘’ΕΥΡΩΠΗ’’ να περνά τα Στενά για να λάβει μέρος στην πολυεθνική ‘’Posidon 21’’ στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελούν την απάντηση του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού στα ‘’πυροτεχνήματα’’ περί ‘’γαλάζιας πατρίδας’’.


ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου