Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Σε εξέλιξη το σχέδιο ''Μ. Κουρδιστάν'': Ξεκίνησαν οι διεργασίες ένωσης όλων των Κούρδων

Το κράτος του Κουρδιστάν ( Βόρεια Συρία- και δυτικό Ιράκ) παίρνει 'σάρκα και οστά" με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ.

Αραβικές δημοσιογραφικές πηγές αποκάλυψαν την επερχόμενη επίσκεψη του αναπληρωτή ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία, Ντέιβιντ Μπράουνσταϊν, για να συναντηθεί με Κούρδους αξιωματούχους στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας για επανάληψη των κουρδικών διαπραγματεύσεων για την ένωση των Κούρδων με στόχο την δημιουργία κουρδικού κράτους μεταξύ δυτικού Ιράκ και Βόρειας Συρίας .

"Ο αναπληρωτής απεσταλμένος των ΗΠΑ θα συζητήσει με Κούρδους αξιωματούχους θέματα πολιτικής και ασφάλειας καθώς και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Σύριους Κούρδους", ανέφερε τοπική πηγή.

Από την πλευρά της, ηγετική πηγή από το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε ότι "τα μέλη του κουρδικού εθνικού συμβουλίου δεν συναντήθηκαν με τον διοικητή της δύναμης SDF και τον Αμερικανό απεσταλμένο κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 13 Μαρτίου, και που λάβει χώρα τώρα όμως”.

Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κουρδικού εθνικού συμβουλίου και των κουρδικών κομμάτων εθνικής ενότητας στη Συρία, είχε διακοπεί από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, αφού πολλά από τα κεντρικά γραφεία του κουρδικού συμβουλίου υπέστησαν σαμποτάζ, από την ομάδα «επαναστατική νεολαία», που ανήκει στο Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, σύμφωνα με το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης κυριαρχεί στην Αυτόνομη Διοίκηση στη βόρεια και ανατολική Συρία. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αλντάρ Χαλίλ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας μιας ενιαίας πλατφόρμας όλων των πλευρών, περιέγραψε στις δηλώσεις του τις δυνάμεις των «Πεσμεργκά» ως μισθοφόρους και πράκτορες της Τουρκίας, για να δηλώσει κατά τη διάρκεια στην συνέχεια ότι η συμφωνία με το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο είναι « προδοσία του αίματος των μαρτύρων”.

Σύμφωνα με πηγές "το κουρδικό εθνικό συμβούλιο είχε δηλώσει στους Αμερικανούς και ειδικά στον αναπληρωτή απεσταλμένο και τον διοικητή του SDF, Mazloum Abdi, ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς η Δημοκρατική Ένωση να δηλώσει επίσημα της συγνώμη της για τα σαμποτάζ που είχαν λάβει χώρα".

Ο A. Khalil είναι μέλος της κοινής προεδρίας του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης, το οποίο αντιμετωπίζει κατηγορίες για μονοπωλιακή εξουσία και καταστολή των υπόλοιπων κουρδικών κομμάτων στην περιοχή της Αυτόνομης Διοίκησης στη βορειοανατολική Συρία.

Οι δυνάμεις των Peshmerga αποτελούνται πλέον και από Κούρδους της Συρίας που αυτομόλησαν από τον στρατό της συριακής κυβέρνησης, και άλλοι που προσχώρησαν οικειοθελώς σε αυτές τις δυνάμεις και έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή Κουρδιστάν.

Θεωρούνται ως η στρατιωτική πτέρυγα του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου στη Συρία. Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο στη Συρία (το οποίο περιλαμβάνει 16 κόμματα) και τα κουρδικά κόμματα εθνικής ενότητας (τα οποία περιλαμβάνουν 25 πολιτικές φατρίες και ένα πολιτικό κίνημα) συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις υπό την αμερικανική αιγίδα στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρία στις αρχές του περασμένου Απριλίου, για να ενώσουν όλες τις τάξεις των Κούρδων στη Συρία με άμεσο στόχο το γνωστό σχέδιο ένωσης όλων των Κούρδων της ευρύτερης περιοχής.

Οι Κούρδοι υποφέρουν και αυτοί από την τρομερή ασθένεια της διχόνοιας η οποία όπως όλα δείχνουν εξαλείφεται λόγω του κοινού εφικτού κουρδικού οράματος.

Νομίζουμε ότι η κίνηση των ΗΠΑ, θα είναι απαρχή της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους με την ένωση των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας. Η συνέχεια μετά από ένα τέτοιο εγχείρημα θα περιλαμβάνει σίγουρα την ΝΑ Τουρκία και το δυτικό Ιράν μαζί με συνταρακτικά γεγονότα που θα αλλάξουν τον χάρτη της περιοχής.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου