Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Κώστας Γρίβας, Παγκόσμια τάση η ενοποίηση των χωρικών υδάτων με την ΑΟΖ. Τι κάνει η χώρα μας(Βίντεο)

Μια παγκόσμια τάση ενοποίησης των χωρικών υδάτων με την ΑΟΖ, που πλέον εκτός από δικαιώματα εκμετάλλευσης δίνει και κυριαρχία στην χώρα αρχίζει και εμφανίζεται τονίζει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας 

 Ο καθηγητής τονίζει ότι χώρες διεκδικούν ακόμα και 100 χιλιόμετρα ΑΟΖ και θεωρούν ότι έχουν κυριαρχία μέσα σε αυτήν την περιοχή. 

Πιθανόν οδηγούμαστε σε μια de facto αναγνώριση μιας τέτοιας πρακτικής συμπληρώνει ο καθηγητής. 

Σε αυτή την λογική, οι απαιτήσεις της Τουρκίας, που διεκδικεί το μισό Αιγαίο και σχεδόν όλη την Ανατολική Μεσόγειο αποκτούν διαφορετική βαρύτητα μιας και δεν μιλάμε πλέον μόνο για τους υδρογονάνθρακες ή τα δικαιώματα αλιείας αλλά και μια κυριαρχική επέκταση της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας.

 Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο καθηγητής, μια ενοποίηση χωρικών υδάτων και ΑΟΖ θα ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή για την Ελλάδα αν πράξουμε τα δέοντα.

Επίσης ο καθηγητής αναφέρεται στο θέμα επέκτασης των Ελληνικών χωρικών υδάτων και τονίζει ότι είναι υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση μιας και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε ασκήσει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο.

Κλείνοντας ο καθηγητής τονίζει ότι πρέπει να αντιληφθεί η Ελληνική πολιτεία, τόσο την απειλή και το διακύβευμα από το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει υιοθετήσει η Τουρκία τα τελευταία πολλά χρόνια 

▶ Πηγή: Parapolitika FM (Εκπομπή Ο Εξαρχείων 7/12/2021) https://www.parapolitika.gr/

  Το βίντεο είναι από το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου