Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Η Τουρκία αφήνει ένα και μόνο μέτωπό της ανοικτό

Θανάσης Μαυρίδης 

Η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει όλες τις υποθέσεις της, ακολουθώντας μία επιθετική πολιτική φιλίας. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι το Ισραήλ. Με όλους; Όχι! Η Τουρκία συνεχίζει την απαράδεκτη πολιτική των προκλήσεων με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Και σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει η ουσιαστική διαφορά ότι έχει μετακυλήσει την πίεσή της στο Αιγαίο. Είναι πολύ ξεκάθαρο τι ακριβώς θέλει: Μερικά νησιά, αν όχι όλο το Αιγαίο!

Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με την Τουρκία. Μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας βομβαρδίζουν

καθημερινά τους Τούρκους με επιχειρήματα για μια μελλοντική εισβολή. Είναι το πρώτο βήμα. Την ίδια ώρα η Τουρκία ενημερώνει τους διεθνείς Οργανισμούς και τους ετέρους της για τις διεκδικήσεις της. Το επόμενο βήμα είναι εύκολο κανείς να το μαντέψει. Το μόνο ερώτημα είναι το πότε! Κι εδώ χρειάζεται κανείς να προσέξει ιδιαίτερα τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ουκρανία. Αν ανοίξει εκεί η πόρτα του φρενοκομείου, τότε μπορεί κάποιοι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου να «διαβάσουν» μία πιθανή «ευκαιρία».

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μελετήσουμε με προσοχή την τακτική των Τούρκων. Για να μην έχουμε αυταπάτες ότι η υπόθεση αυτή θα τελειώσει με κάποιο ζεϊμπέκικο, ότι θα καθίσουμε ένα βράδυ σε ένα τραπέζι, θα πιούμε ρακές και θα φύγουμε το βράδυ αδελφωμένοι. Η Τουρκία έχει κάνει μεγάλη στρατηγική υποχώρηση (για τα δικά της μέτρα και για τη δική της αντίληψη των πραγμάτων) κλείνοντας τα μέτωπά της με όλους τους άλλους με τους οποίους είχε έρθει σε ρήξη. Και το κάνει για έναν και μόνο λόγο: Για να συνεχίσει απρόσκοπτη τις διεκδικήσεις της στο μοναδικό μέτωπο που άφησε ανοικτό. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για ποιον λόγο συνεχίζει την αντιπαλότητά του με τον Ελληνισμό.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλον δρόμο από το να συνεχίσει να εξοπλίζεται. Καλώς ή κακώς είμαστε υποχρεωμένοι να επενδύσουμε στην άμυνά μας. Και καλό είναι να μην περιμένουμε από τρίτους ότι μπορεί να λύσουν τα δικά μας προβλήματα. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε κάτι άμεσα! Να φροντίσουμε να μη χάσουμε σε επίπεδο εικόνας. Επειδή κάτι τέτοιο θα έγερνε την πλάστιγγα εναντίον μας, σε μία έτσι ή αλλιώς δύσκολη κατάσταση.

Η κατάσταση, πάντως, είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Οι μόνοι που δείχνουν να ζουν σε ένα άλλο σύμπαν είναι τα στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία και πολεμούν με κάθε τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών μας δαπανών. Θα μπορούσε η πολιτική αυτή να έχει τύχει μιας καθολικής αποδοχής. Θα ήταν το καλύτερο μήνυμα προς την άλλη πλευρά!

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου