Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Σεβεροντονέτσκ: Τακτικός ελιγμός η αποχώρηση των Ουκρανών – Η παγίδα του Λισιτσάνσκ

 

Ουκρανοί αξιωματούχοι διέταξαν ελεγχόμενη απόσυρση των στρατευμάτων από το Σεβεροντονέτσκ στις 24 Ιουνίου. Ο Επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας Λουγκάνσκ, Serhiy Haidai, ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται από επισφαλείς θέσεις στο Σεβεροντονέτσκ για να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες προσωπικού και να διατηρήσουν μια ισχυρότερη άμυνα αλλού.

Ο Αρχηγός της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Σεβεροντονέτσκ, Roman Vlasenko, δήλωσε ότι αρκετές ουκρανικές μονάδες παραμένουν στο Σεβεροντονέτσκ από τις 24 Ιουνίου, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν την πλήρη αποχώρηση σε «λίγες ημέρες». Τα ουκρανικά στρατεύματα να εξασφαλίσουν καλύτερες αμυντικές θέσεις, ώστε να καταστρέψουν περαιτέρω το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που πιέζουν το Σεβεροντονέτσκ δείχνουν ήδη σημάδια «φθοράς» και «εξουθενωμένου ηθικού», κάτι που θα επιβραδύνει περαιτέρω τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το Σεβεροντονέτσκ τουλάχιστον από τις 13 Μαρτίου, «φθείροντας» τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους σε διάστημα τριών μηνών.

Όπως αναφέρει το Institute for the Study of War (ISW), οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα διατηρήσουν την άμυνά τους γύρω από το Λισιτσάνσκ και θα συνεχίσουν να εξαντλούν τα ρωσικά στρατεύματα μετά την πτώση του Σεβεροντονέτσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταλάβουν υψηλότερα εδάφη στο Λισιτσάνσκ, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, εάν οι Ρώσοι δεν μπορέσουν να τις περικυκλώσουν ή να τις απομονώσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις στο Σεβεροντονέτσκ θα χρειαστεί επίσης να ολοκληρώσουν τις διαβάσεις ποταμών από τα ανατολικά, κάτι που θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο και προσπάθεια. Ο αρχηγός των ρωσόφιλων αυτονομιστών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LNR) Leonid Pasechnik ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα περικυκλώσουν πλήρως το Λισιτσάνσκ τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες μετά την διάσπαση των ουκρανικών επίγειων γραμμών επικοινωνίας (GLOCs).

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν με επιτυχία την πρόσβαση στα ουκρανικά GLOC κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Χιρσκ-Λισιτσάνσκ διαπερνώντας το Χιρσκ στις 24 Ιουνίου, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να κόψουν τις ουκρανικές διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης από το Μπαχμούτ και το Σιβέρσκ για να απομονώσουν πλήρως το Λισιτσάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προκλήσεις για την ολοκλήρωση μιας μεγαλύτερης περικύκλωσης γύρω από το Λισιτσάνσκ λόγω μιας αποτυχημένης διέλευσης ποταμού στο Μπιλοχορίβκα, βορειοδυτικά του Λισιτσάνσκ, στις αρχές Μαΐου. Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν μια σκόπιμη απόσυρση από το Λισιτσάνσκ, εάν οι ρωσικές δυνάμεις απειλήσουν τα ουκρανικά προπύργια στην περιοχή.

Δείτε το σχετικό γράφημα του IST:


Πηγή: understandingwar.org

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου