Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Sabah: Ο Ερντογάν θα καταγγείλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τα «στρατιωτικοποιημένα νησιά»

 

Νέα κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως αναφέρει σήμερα σε πρωτοσέλιδό της Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών.
Με τίτλο «Απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο Ερντογάν θα δημοσιοποιήσει σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση και δείχνει ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.

Όπως σημειώνει, η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την Ελλάδα θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου των συμμάχων κατά την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ «λόγω της απροκάλυπτης παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, η Sabah κάνει λόγο για «προκλητικές επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας» τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει στη Σύνοδο το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, στηρίζουν την τρομοκρατία.

Δένδιας: Αποδομούμε τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας

«Η επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνη βάση, αυτή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών» διεμήνυε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας» και ότι «δεν πέφτουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης της ρητορικής αντιπαράθεσης για αυτονόητα, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, ζητήματα».

Όπως διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» και παράλληλα κατά διαστήματα μια κλιμάκωση και στο πεδίο, όπου προβάλλεται ο «νεο-Οθωμανικός αναθεωρητισμός». Στην κλιμάκωση αυτή, υπογράμμισε, «απαντάμε σθεναρά, αλλά ψύχραιμα» και τόνισε ότι «με μια σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς».

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου