Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Για ποιες παραβιάσεις κάνουν λόγο οι Τούρκοι;

 

Μόλις επέστρεψε από τη Μαδρίτη και στις συνηθισμένες δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο γνωστό προκλητικό του ύφος, ξεπερνώντας τα εσκεμμένα και κατηγορώντας, ανάμεσα στα άλλα την Ελλάδα για «παραβιάσεις». 

«Έκαναν», είπε, «147 αεροπορικές παραβιάσεις μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Αλλά για ποιες παραβιάσεις ομιλεί ο κ. Ερντογάν;

Ανώτατος επιτελής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε ότι αυτή η ιστορία με τις δήθεν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου είναι παλιά και κάθε λίγο η Τουρκία, ανάλογα με τις περιστάσεις την ανασύρει. Και πρόσθεσε: «Όταν πετούν τα μαχητικά αεροσκάφη μας πάνω από νησιά, τα οποία οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, θεωρούν ότι έγινε παραβίαση του εναέριου χώρου τους. Δηλαδή εάν πετάξει ένα F-16 τη Χίο, το θεωρούν παραβίαση. Για αυτές τις παραβιάσεις κάνουν λόγο, που στερούνται κάθε λογικής στο Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε ο ανώτατος επιτελείς.

***
Έως τον Ιούνιο έγιναν 3.956 παραβιάσεις και 136 υπερπτήσεις

Βεβαίως οι Τούρκοι δεν κάνουν λόγο για τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ή τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα πολιτικά αεροσκάφη) και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Να σκεφτείτε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 2021 οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 2744 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 1137 παραβάσεις και 48 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Το 2022, έως τον Ιούνιο (που δίνει στοιχεία το ΓΕΕΘΑ) πραγματοποίησαν 3.956 παραβιάσεις, 980 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 136 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Το τελευταίο διάστημα κάνουν παραβιάσεις χρησιμοποιώντας είτε UAV είτε ελικοφόρα κατασκοπευτικά ναυτικής συνεργασίας αεροσκάφη CNN 235. Μόνον χθες (1η Ιουλίου) πραγματοποίησαν 42 παραβιάσεις (οι 41 από UAV και 1 από μαχητικό αεροσκάφος). Συνεπώς για ποιές παραβιάσεις κάνουν λόγο οι Τούρκοι;

***
Παρέμβαση και στα εσωτερικά της χώρας

Αλλά ο κ. Ερντογάν δεν έμεινε μόνον στις απειλές και στις προκλήσεις, έκανε (και αυτό ξεπέρασε κάθε όριο) πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες που τρέχουν πίσω από περιπέτειες…» Πώς αντέδρασε η Αθήνα; « Η ισχυροποίηση της Ελλάδος στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά δεν τον αφήνει να ησυχάσει…»

***
Ο Μπάιντεν εξυμνεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για ενίσχυση και αναδιάταξη στην Ευρώπη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που ανήκουν στη δύναμη του ΝΑΤΟ, θα περάσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει τούτες τις ημέρες με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η «Σούδα του Βορρά», όπως εύστοχα ονομάστηκε το οποίο απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα με την Τουρκία και που έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης είδαν πριν από λίγες ημέρες να εισέρχεται στο λιμάνι της πόλης τους το γιγαντιαίο αμερικανικό μεταγωγικό ARC Endurance, το οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για τη μεταφορά πολεμικού υλικού (αρμάτων μάχης, επιθετικών ελικοπτέρων κτλ.) στην Ευρώπη. Δεν εντυπωσίασε τόσο το γεγονός πως το πλοίο αυτό (μήκους 265 μέτρων και εκτοπίσματος 49.000 τόνων) είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου, όσο ότι είναι η τρίτη φορά που έρχεται στην Αλεξανδρούπολη μέσα σε 18 μήνες. Η εφετινή αποστολή των Αμερικανών αναμένεται, τώρα και με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, μεγαλύτερη από πέρυσι. Θα είναι διπλάσια σε μεταφερόμενα οπλικά συστήματα και πεζοναύτες. Επικεφαλής των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη είναι Αντρέ Κάμερον, Director του US Army Military Deployment and Distribution Center (SDDC).

***
Είναι σοκαριστικό να δώσουμε F-16 την Τουρκία

Θα σας μεταφέρω τώρα τη δήλωση δύο Ελληνοαμερικανών γερουσιαστών (και οι δύο είναι ρεπουμπλικάνοι) του Νικόλ Μαλλιωτάκη και του Γκας Μπιλιράκη σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση αυτή ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την υποστήριξη του στην πιθανή πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ώστε να μπορεί να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη, πυραύλους αέρος-αέρος και εξοπλισμό ραντάρ: «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποστηρίξει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έχοντας ακούσει ήδη τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα απευθείας από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

***
Το πανεπιστήμιο αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα τον Μενέντεζ

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, κ. Robert Menendez. Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 και ώρα 19.00. Έχουν προσκληθεί προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου.


ΠΗΓΗ https://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου