Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Μπορεί η Ελλάδα να θέσει βέτο στη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Pesco;

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

Επειδή εδώ πέρα πολλοί αρέσκονται στις υπεραπλουστεύσεις σχολιάζοντας με περισσή ειρωνεία το θέμα της Pesco και της δυνατότητας εμπλοκής της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ προτάσσοντας τη δυνατότητα βέτο Ελλάδας και Κύπρου στα προγράμματα της Pesco:

Να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα εξής:

Πρώτον, είμαστε 2 χώρες Ελλάδα και Κύπρος που έχουμε κουλτούρα μη χρησιμοποίησης βέτο. Όσο και να μη γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να ασκείς το δικαίωμά σου, το δικό μας reputation είναι τέτοιο με συνέπεια όταν θα το προτάξουμε σαν έσχατη λύση να μας εγκαλούν σε συμβιβασμό.

Τα πολιτικά συστήματα Ελλάδας – Κύπρου με τα μηνύματα που εκπέμπουν για αποκλιμάκωση διαρκώς ανακυκλώνουν αυτό το μοτίβο. Δείτε χαρακτηριστικά το ζήτημα των κυρώσεων για τη τουρκική επιθετικότητα. Αντί να το θέσουμε επί τάπητος αφεθήκαμε στις ευχαριστίες και τις ήπιες αντιδράσεις των Ευρωπαίων Εταίρων.

Δεύτερον, στην ΕΕ, ατύπως και de facto, το βέτο παρακάμπτεται μέσω διμερών συνεργασιών που συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους. Τα προγράμματα της Pesco είναι αρκετά, εμείς θα θέσουμε βέτο συμμετοχής σε πόσα εξ αυτών που συμμετέχει η Σουηδία κ η Φινλανδία; Σε όλα; Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι χωρίς καθεστώς καθολικών κυρώσεων απ’ την ΕΕ στη Τουρκία παραθυράκια υφίστανται και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί ο τούρκος.

Τρίτον, το Ηνωμένο Βασίλειο αίροντας τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας δημιουργεί τετελεσμένα στον ανταγωνισμό των Εξοπλισμών και χώρες όπως η Γερμανία που έχει τη Τουρκία προνομιακό αποδέκτη επιχειρεί ήδη να αντιστρέψει τη κατάσταση του εμπάργκο. Πλέον θα συνεπικουρείται από το MoU Σουηδίας – Φινλανδίας. Με λίγα λόγια η Σύνοδος του ΝΑΤΟ λειτουργεί σαν icebreaker για τους Τούρκους. Και όχι τόσο για τον Ερντογάν όσο για τους επόμενους.

ΥΓ1: Επειδή κάποιοι “έξυπνοι” ανέφεραν τις δηλώσεις Ακσενέρ για το MoU. Πού έπληξε τον Ερντογάν η Ακσενέρ; Μόνο στο κομμάτι του PKK κ το ζήτημα των απελάσεων Κούρδων. Λέξη δεν ανέφερε για αίρεση εμπάργκο όπλων και Pesco.

ΥΓ2: Η Ανάλυση απ’ τον καναπέ και απ’ τα Lidl συνεχίζεται γιατί έχει βρεθεί νέα μόδα τώρα. Αναπαράγονται τα tweets ορισμένων που αν δεν γνωρίζεις να τα “διαβάζεις” γίνεσαι απλά αναπαραγωγέας και με ξένα κόλλυβα επιστήμων.

ΥΓ3: Σ’ όλη την αρθρογραφία μου αναφέρομαι στη στρατηγική κουλτούρα μας. Εκεί πάσχουμε. Έχουμε κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα όπως οι τριμερείς η ελληνογαλλική συμφωνία αλλά η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια συν τις παθογένειες του κράτους μας εμποδίζει να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αυτό είναι το “Α” και το “Ω” Τα άλλα  είναι για λαϊκή κατανάλωση και να κάνουν ορισμένοι καριέρα ανέξοδα.

ΥΓ4:  Οι ακροβασίες Ερντογάν έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στη γείτονα στη σχέση της με τη Δύση. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Από μόνο του όμως το γεγονός δεν αλλάζει τα δεδομένα. Χρειάζεται ο Ελληνισμός στο σύνολό του να είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες οι οποίες έχουν βραχυμεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

ΠΗΓΗ armynow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου