Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Ξεπέρασε το 80% ο πληθωρισμός μετά τη μείωση-σοκ του επιτοκίου

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 80,2% τον Αύγουστο 2022, το υψηλότερο ποσοστό από το 1998, μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 79,6% τον Ιούλιο, λόγω μεταφορών, τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,46%.

Σύμφωνα με την ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων ENAG, ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα ανέρχεται στο 181,4% τον Αύγουστο από 176% τον Ιούλιο. Η ENAG λέει ότι χρησιμοποιεί σχεδόν τις ίδιες μεθόδους με το στατιστικό ινστιτούτο για τον υπολογισμό του πληθωρισμού.

«Είναι αρκετά ανόητο να λες ότι ο πληθωρισμός είναι 80% όταν είναι στην πραγματικότητα 100%+», έγραψε στο Twitter ο Tim Ash, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Ο πληθωρισμός για την Κωνσταντινούπολη επιταχύνθηκε στο 99,9% τον Αύγουστο από 91,1% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση δημοσίευσε το οικονομικό της πρόγραμμα για την περίοδο 2023-2025, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθεί στο 65% μέχρι το τέλος του έτους και στο 24,9% το 2023.

Η λίρα διαπραγματεύτηκε σχεδόν αμετάβλητη στα 18,22 ανά δολάριο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

 Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη παρά στη μάχη κατά του πληθωρισμού ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα, σόκαρε τους επενδυτές μειώνοντας το επιτόκιο στο 13% από 14%.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας έχει προκαλέσει πτώση της λίρας και αύξηση πληθωρισμού. Η λίρα μειώθηκε κατά 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της το 2022.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου