Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Τουρκία: Βγάζει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες

 

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Τουρκίας

Ακσάμ: «Ερντογάν – Θα ολοκληρωθεί η ζώνη ασφάλειας». Σε άλλο σημείο του πρωτοσέλιδου στην ίδια εφημερίδα αναφέρει «Η Σουηδία απελευθερώθηκε από την YPG».

Χουρριγιέτ: «Κανείς δεν μπορεί να μας δίνει μαθήματα».

Η ενόχληση της Τουρκίας στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» της Αθήνας.

Σημειώνεται πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την έρευνα και διάσωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας έρχεται να απαντήσει, και  στη μονομερή επέκταση του εύρους της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας το 2020 στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ θεωρείται και μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών θέσεων απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, σχολίασε: «Στην Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν τα ενεργειακά σχέδια στην βάση της Σύμβασης του Δικαίου της θάλασσας που είναι κόκκινο πανί για την Τουρκία».

Ο διεθνολόγος εκτίμησε για την στάση της Τουρκίας ότι δεν έχει επιτύχει τίποτα και σημείωσε: «Η Τουρκία το μόνο που έχει πετύχει είναι ένα παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, όπου δεν υπάρχει φωνή στον πλανήτη που να μην λέει ότι είναι άκυρο και ότι πρέπει να καταργηθεί».

Πώς βλέπουν οι κάτοικοι των Οινουσσών τις προκλήσεις του Ερντογάν

Ο Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος Οινουσσών ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων, ότι πολλά πράγματα παίζονται στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών δεν εντυπωσιαζόμαστε. Είναι μία ρητορική που θα ενταθεί όσο προχωρούν οι γείτονες στις εκλογές τους».

Ο δήμαρχος σχολίασε σχετικά με τον Ερντογάν: «Είμαστε γνώστες πια της τακτικής του προέδρου της Τουρκίας».

Ο κ. Δανιήλ τόνισε ότι το φρόνημα των κατοίκων των Οινουσσών είναι πολύ υψηλό και αναγνώρισε ότι ο ρόλος τους είναι να έχουν την σημαία ψηλά σε όλες τις νησίδες και τα νησιά.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αλλά και στις διπλωματικές υπηρεσίες.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Η τουρκική ηγεσία, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλήσεις πυρπολώντας τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ, που επικαλείται ανακοίνωση της εταιρίας πετρελαίου, το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν είναι έτοιμο να βγει στη Μεσόγειο, ώστε τις επόμενες ημέρες -όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται- να αρχίσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει, γεγονός που δεν αποκλείει για μια ακόμα φορά η Τουρκία να προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ο διεθνολόγος, κ. Δεσποτόπουλος σχολίασε σχετικά: «Η Αίγυπτος έχει αποδείξει ότι μένει προσηλωμένη στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Αίγυπτος είναι μία χώρα «κλειδί» στις εξελίξεις για την Μεσόγειο, όχι μόνο γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο που οριοθετεί αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Ελλάδα και επικαλύπτει το τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και επειδή θεωρείται ένας εν δυνάμει ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου, αυτό δεν μπορεί να το ”χωνέψει” ο Ερντογάν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου