Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Διπλωματία σεισμών: Παράθυρο ευκαιρίας στα Ελληνοτουρκικά

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας» ανοίγεται στα Ελληνοτουρκικά, μετά τα τραγικά γεγονότα των φονικών σεισμών στη γειτονική μας χώρα. 

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ελι Κοέν, στην Αγκυρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι μέσα από την αλληλεγγύη της χώρας μας από την πρώτη στιγμή των δραματικών εξελίξεων έχουμε «αλλαγή σελίδας

στις σχέσεις μας με την Ελλάδα». Πέραν των ευχαριστιών στην ελληνική κυβέρνηση, ως και τη συνομιλία που είχε στα Αδανα με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, η γνωστή και ερντογανική εφημερίδα «Χουριέτ» στο πρωτοσέλιδό της γράφει «ευχαριστώ πολύ φίλε», ενώ στη γειτονική μας χώρα επισημαίνεται ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας από την πρώτη κιόλας στιγμή με την αποστολή της ηρωικής ΕΜΑΚ ως και τους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον βαθιά δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.

Ασφαλώς απαιτούνται προσεκτικά και θετικά βήματα, για μία καλύτερη οικοδόμηση των διμερών σχέσεών μας με την Αγκυρα σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό πλαίσιο, μετά από ένα καταστροφικό και δραματικό συμβάν,ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για άλλη μία φορά ότι θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη συνδρομή της χώρας μας στην Αγκυρα. Ο υπογράφων εκτιμά ότι είναι ώρα για υπολογίσιμα, διπλωματικά, τεχνοκρατικά και προσεκτικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεών μας, ενώ και από τις δύο πλευρές χρειάζονται να απομονωθούν εκείνες οι απαράδεκτες και ακραίες φωνές και «κορόνες» στα ΜΜΕ που συνεχίζουν τη βιτριολική γλώσσα και τα φαντασιόπληκτα σενάρια .Αυτό αφορά κυρίως διαφόρους απόστρατους αξιωματικούς που κινούνται σε πολύ περίεργο «συρμό σκέψης» και στις δύο χώρες, και προεξοφλούν την υλοποίηση διαφόρων ανεδαφικών και φανταστικών σεναρίων, ενώ δεν είναι και γνώστες των αντικειμένων και απλά επιδιώκουν την προσωπική προβολή τους (και από τις δυο χώρες). Επίσης στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να περιθωριοποιηθούν πλήρως κάποιοι ανεκδιήγητοι απόστρατοι στρατιωτικοί σαν τον εκ των πατέρων της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντιναύαρχο ε.α., Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Η επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές προσφέρεται επίσης για μία νέα αρχή στις ενδοκυπριακές συνομιλίες, που πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο των διαχρονικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Αγκυρα θα πρέπει να επιβάλει μια ανανέωση θέσεων και πρωτοβουλιών, μακριά από την αντιδιπλωμτική και εξωφρενική γλώσσα του εριστικού κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Είναι ώρα για εποικοδομητικές, ψύχραιμες και όχι δηλητηριώδεις πρωτοβουλίες γιατί τα ζητήματα είναι σοβαρά, διαχρονικά και λεπτεπίλεπτα. Τα ΜΜΕ σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δεν συμμετέχει στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αφού βρίσκεται από κοινού με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των χερσαίων δυνάμεων στρατηγούς Γιασάρ Γκιουρέλ και Μόσε Αβσεβέρ στη σεισμόπληκτη ζώνη. Χθες και σήμερα την Τουρκία εκπροσώπησαν στις ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτες συζητήσεις (ειδικά για το Ουκρανικό) οι μόνιμοι αντιπρόσωποί της στο ΝΑΤΟ πρέσβης Ζεκί, Λμπεντ Γκουμρουκσού και ο αντιπτέραρχος Σαβάς Γκοκσέλ. Επίσης το αρκετά χρήσιμο «κανάλι επικοινωνίας» Νίκου Παναγιωτόπουλου-Χουλουσί Ακάρ προσφέρεται για περαιτέρω συγκλίσεις αποκλιμάκωσης, ενώ η Αγκυρα καλείται να επιλύσει άμεσα το θέμα με την τυπική αποδοχή των δύο σκανδιναβικών αιτημάτων σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου