Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Μαύρη τρύπα το Ιόνιο για την έρευνα και διάσωση: Η «αιμορραγία» των Super Puma (και όχι μόνο) και οι λύσεις που δεν έρχονται

 

ΦΩΤΟ:Τα ελικόπτερα έρευνας διάσωσης Super Puma βρίσκονται διαρκώς στο Αν. Αιγαίο κι αν το επιτρέπει ο αριθμός των διατιθέμενων κι ένα στην Ελευσίνα. Πηγή εικόνων: Πολεμική Αεροπορία 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ,Hellas Journal

Κανείς στο αεροπορικό Επιτελείο και το ΓΕΕΘΑ δεν θα ήθελε το αεροπορικό δυστύχημα με το F-4 Phantom, που στοίχισε τη ζωή σε δυο νεότατους αεροπόρους, να είχε συμβεί κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής αεροπορικής άσκησης, πάνω από τα νερά του Ιονίου και μάλιστα να υπήρχε αναφορά εγκατάλειψης του αεροσκάφους.

Σίγουρα σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν ελπίδες για τον εντοπισμό και περισυλλογή των αγνοούμενων, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα.

Ο λόγος που γράφουμε το παραπάνω είναι η «γύμνια» σε κατάλληλα πτητικά μέσα για νυχτερινή έρευνα διάσωση στο Ιόνιο.

Η πρόσκρουση του F-4 Phantom στα νερά του Κυπαρισσιακού κόλπου, με περίπου 500 κόμβους και η αναφορά του Νο1 για την συντριβή του μαχητικού, δεν άφηναν εξ αρχής πολλά περιθώρια ανεύρεσης επιζώντος αεροπόρου. Η έρευνα και διάσωση έγινε μήπως τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να περισυλλέξουν κάποια μέλη από τα σώματα των νεκρών αεροπόρων, αλλά και συντρίμμια που εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε για το αεροπορικό δυστύχημα.

Αεροπορικές βάσεις Ακτίου, Αράξου, Καλαμάτας. Και οι τρεις διαθέτουν το λεγόμενο αεροναυαγοσωστικό μονοκινητήριο ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας Augusta Bell 205 το οποίο όμως είναι ικανό να επιχειρήσει υπό περιορισμούς. Τρία ελικόπτερα έρευνας διάσωσης ικανά για οπτική έρευνα και κυρίως ημέρα.

Όμως τουλάχιστον δύο – τρεις φορές την εβδομάδα, τα «γεράκια» που εκπαιδεύονται ακριβώς όπως θα πολεμήσουν πετούν ημέρα και νύχτα. Αναχαιτίσεις χαμηλού ύψους στα 2.000 πόδια και πλοήγηση με NVGs, που έκανε το μοιραίο Phantom, όταν υπάρχει η ανάλογη εμπειρία του πληρώματος, γίνονται και τη νύχτα, διότι όλο το 24ωρο η αποστολή τους εμπεριέχει το «κάτω από τα ραντάρ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου