Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Η στρατιωτική παρέλαση του Πούτιν με ένα τανκ ήταν ντροπιαστική για τη Ρωσία, λένε οι αναλυτές


Η υποτονική στρατιωτική παρέλαση της Ρωσίας την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου ανέδειξε όχι μόνο την ανασφάλεια της Μόσχας για πιθανές επιθέσεις στην Ουκρανία, αλλά και την έλλειψη των στρατιωτικών πόρων της χώρας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υποστήριξαν πολιτικοί αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

Η 9η Μαΐου είναι μια τεράστια γιορτή και αργία στη Ρωσία, κατά την οποία τιμάται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική ημέρα στην ιστορία της Ρωσίας, αποτελώντας βασικό στοιχείο της σύγχρονης εθνικής ταυτότητας της χώρας.

Φέτος η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και οι εορτασμοί σε ολόκληρη τη χώρα ήταν αισθητά μικρότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια ενώ σε άλλες πόλεις οι παρελάσεις ακυρώθηκαν εντελώς, με έξι περιφέρειες (συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης Κριμαίας) και τουλάχιστον 20 πόλεις να ακυρώνουν τις εορταστικές δράσεις.

Στη Μόσχα, την Τρίτη, η στρατιωτική παρέλαση ήταν πιο υποτονική. Υπήρχαν επίσης πολύ λιγότερα στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το γεγονός ότι μόνο ένα τανκ της εποχής του Στάλιν παρουσιάστηκε στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, σημείωσαν οι αναλυτές.

"Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο ταιριαστό συμβολισμό της φθίνουσας στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας από το θέαμα ενός μοναδικού τανκ της εποχής του Στάλιν να διασχίζει την Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών εορτασμών της χώρας για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου", σχολίασε ο Peter Dickinson, συντάκτης του UkraineAlert στο Atlantic Council.

"Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης για να παρουσιάσει την αναγέννηση της σύγχρονης Ρωσίας ως στρατιωτικής υπερδύναμης, με δεκάδες από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης να λαμβάνουν συνήθως μέρος σε κάθε ετήσια παρέλαση. Φέτος, ωστόσο, το μόνο τανκ που παρουσιάστηκε ήταν ένα μοντέλο T-34 που χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Dickinson ανέφερε επίσης ότι "αναπόφευκτα, η απουσία τανκ στη φετινή παρέλαση της Ημέρας της Νίκης ερμηνεύτηκε ευρέως ως περαιτέρω απόδειξη των καταστροφικών απωλειών της Ρωσίας στην Ουκρανία", κάτι που εξέφρασε και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Σχολιάζοντας την Τετάρτη, το υπουργείο ανέφερε ότι η ετήσια παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας στην Κόκκινη Πλατεία ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός 15 μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Πάνω από 8.000 άτομα προσωπικό φέρεται να συμμετείχαν στην παρέλαση, αλλά η πλειονότητα ήταν παραστρατιωτικές δυνάμεις και δόκιμοι από στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα", σημείωσε το βρετανιό υπουργείο.

Ανησυχία στο Κρεμλίνο

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν ο λόγος για τις υποτονικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία, με την υποτιθέμενη επίθεση με drones κατά του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα (για την οποία η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, με τις δύο χώρες να αρνούνται την εμπλοκή τους) να δικαιολογεί την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε χαμηλότερους τόνους.

Όμως στρατιωτικοί αναλυτές σημείωσαν ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα επιθυμούσε επίσης να αποφύγει κάθε ευκαιρία για δημόσια κριτική της εισβολής του στην Ουκρανία, την οποία εξακολουθεί να αποκαλεί ως μια "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" - η μόνη αναφορά σε πόλεμο την Τρίτη ήταν ο ισχυρισμός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι "διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος εναντίον της πατρίδας μας", παρά το γεγονός ότι η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

Με το ένα και μοναδικό "παλαιό" άρμα T-34 που εμφανίστηκε στην παρέλαση, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι παρά τις βαριές απώλειες στην Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να είχε παρατάξει περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά τόνισε ότι "οι αρχές πιθανότατα απέφυγαν να το πράξουν αυτό επειδή ήθελαν να αποφύγουν την εγχώρια κριτική για την προτεραιότητα των παρελάσεων έναντι των πολεμικών επιχειρήσεων".

"Με τους Ρώσους αξιωματούχους να εξακολουθούν να αρνούνται τις καταστροφικές συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία, το τελευταίο πράγμα που ήθελε το Κρεμλίνο ήταν χιλιάδες πενθούντες συγγενείς να συγκεντρωθούν δημοσίως και να τραβήξουν την προσοχή στο μέγεθος της τραγωδίας", σημείωσε ο Dickinson.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία προφανώς έσπευσε να σχολιάσει την υποτονική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης.

Ο επίσημος λογαριασμός του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter σχολίασε ότι "σύγχρονο ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό μπορεί να βρει κανείς πολύ πιο εύκολα σε εκθέσεις ουκρανικών στρατιωτικών τροπαίων παρά στην παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα", ενώ ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Goncharenko δήλωσε μέσω Twitter ότι ολόκληρη η Ουκρανία γελάει με το ένα τανκ της Ρωσίας.

Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε σχέδιο νόμου στο ουκρανικό κοινοβούλιο με το οποίο προτείνει η 8η Μαΐου να είναι γνωστή ως "Ημέρα Μνήμης και Νίκης κατά του Ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" και όχι η 9η Μαΐου, όπως στη Ρωσία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Ζελένσκι είπε ότι στο εξής η 9η Μαΐου θα είναι γνωστή στην Ουκρανία ως "Ημέρα της Ευρώπης", με τον Ζελένσκι να σημειώνει ότι "θα τιμήσουμε την ιστορική μας ενότητα, την ενότητα όλων των Ευρωπαίων που κατέστρεψαν τον ναζισμό και θα νικήσουν το Ruscism", μια λέξη που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να περιγράψει τον "ρωσικό φασισμό".

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου