Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Sky News: Ντοκουμέντα αποκαλύπτουν ότι το Ιράν πούλησε στη Ρωσία πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Ένα συμβόλαιο όπλων που είδε το Sky News προσφέρει τα πρώτα αδιάσειστα στοιχεία ότι το Ιράν πούλησε πυρομαχικά στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ενημερωμένη πηγή ασφαλείας.

Αν είναι αυθεντικό, το έγγραφο των 16 σελίδων, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2022, φαίνεται να αφορά την πώληση οβίδων αρμάτων μάχης, οβίδων πυροβολικού και πυραύλων αξίας λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια (800.000 £).

Το έγγραφο που έδειξε η συγκεκριμένη πηγή στο Sky News συνοδευόταν από πέντε σελίδες ενός υποτιθέμενου συνδεδεμένου συμβολαίου που περιλαμβάνει κάννες για άρμα T-72 και κάννες για πυροβόλο Howitzer, καθώς και οβίδες πυρομαχικών. Αυτή η συμφωνία είχε αξία περίπου 740.000 $ (590.000 £).

Το Sky News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Ωστόσο, η πηγή ασφαλείας ανέφερε: «Πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ των Ιρανών και των Ρώσων σχετικά με τα πυρομαχικά… Πιστεύουμε ότι είναι 100% αυθεντική».

Η πρεσβεία της Ρωσίας και η πρεσβεία του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς περί συμφωνίας όπλων, ούτε σχετικά με τη γνησιότητα των εγγράφων.

Το Sky News έδειξε τα έγγραφα στον Denys Shmyhal, πρωθυπουργό της Ουκρανίας, όταν επισκέφθηκε τη Βρετανία τον Μάιο και στον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly.

Το Κίεβο και το Λονδίνο δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να ερευνήσουν την αυθεντικότητα του υλικού και θα λάβουν μέτρα εάν κριθεί αξιόπιστο.

«Υποψιαζόμασταν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει», είπε ο Βαντίμ Πρυστάικο, πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sky News.

«Μόλις το επαληθεύσουμε σωστά, θα είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε για αυτό».

Ο κ. Cleverly, σε ξεχωριστή συνέντευξη, είπε: «Όταν μας παρουσιαστούν πληροφορίες, θα κοιτάξουμε να τις αξιολογήσουμε και να τις επικυρώσουμε. Και φυσικά, θα λάβουμε αποφάσεις με βάση αυτό».

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη αφού το καθεστώς προμήθευσε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία – τα γνωστά Shahed –  τα οποία έχουν τρομοκρατήσει τις πόλεις της Ουκρανίας.

«Όπου έχουμε στοιχεία ότι το Ιράν έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία στην απόπειρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουμε λάβει μέτρα και φυσικά θα κάνουμε πάντα το ίδιο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: Sky News

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου